Alumn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Alumni»)

Alumn er et latinsk ord som brukes om tidligere studenter ved et universitet eller en høgskole, fortrinnsvis om studenter som har avlagt avsluttende eksamen. På latin er entallsformene alumnus i hankjønn og alumna i hunkjønn; alumni er flertallsform i hankjønn og kan også brukes som fellesform når det er snakk om alumner av ulike kjønn, mens alumnae (-ae uttales /ɑɪ/) er flertallsform i hunkjønn.[1][2] På norsk er Språkrådets anbefaling å bruke det kjønnsnøytrale alumn i entall og alumner i flertall. Alumnus- brukes i sammensetninger som alumnusarrangement eller alumnusnettverk[1].

Alumnene er ved en del læresteder organisert i alumnusorganisasjoner, som gjerne arrangerer studentgjenforeningstreff og pengeinnsamlinger. Ved noen universiteter sitter representanter for alumnusorganisasjonene i universitetsstyret.

Medlemskap i en alumnusorganisasjon er ofte en selvfølge i engelsktalende land. Universitetene bruker også sitt nettverk av alumner til å samle inn penger. Ved norske læresteder er alumnusarbeid relativt nytt, og det er i liten grad økonomisk rettet. Dette har bl.a. sammenheng med at universiteter i Norge tradisjonelt er en statlig myndighet, at finansieringen kommer fra staten og at universitetet utleder mye av sin status fra statsmakten; i tillegg hadde Norge lenge bare ett universitet. I f.eks. USA er det større tradisjon for mange universiteter med ulik organisering, herunder mange private institusjoner, som konkurrerer i et marked og har svært ulike ressurser og status. I denne amerikanske konteksten blir alumnene viktigere for å bygge opp under institusjonens finansering og status enn de tradisjonelt er i Norge. Dag Rune Olsen ved UiB har uttalt at han tenker seg at kontakt med sine alumner er en viktig del av samfunnsengasjementet til et universitet, og at universitetets egne alumner kan være dets beste ambassadører, særlig med tanke på studentrekruttering,[3] mens NTNU har beskrevet alumnusarbeid som en «møteplass for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling mellom universitetet og samfunns- og arbeidsliv».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Språkrådet: Alumnus, alumner, alumnusnettverk. 30.11.2010.
  2. ^ (no) «Alumn» i Store norske leksikon
  3. ^ Dag Rune Olsen: "Vel overståtte alumnusdager Arkivert 24. mai 2014 hos Wayback Machine.." Rektoratets blogg. Universitetet i Bergen, 12.05.2014.
  4. ^ NTNU Alumni

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]