Arild Asnes, 1970

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Arild Asnes, 1970
Forfatter(e)Dag Solstad
Utgitt1971
Originalutgave1971
ForlagAschehoug

Arild Asnes, 1970 er en roman av den norske forfatteren Dag Solstad.

Handling[rediger | rediger kilde]

I februar 1970 kommer hovedpersonen, den 28 år gamle forfatteren Arild Asnes, tilbake til Oslo med tog fra et utenlandsopphold. Han er født i en by i Vestfold, og var kommet inn til Oslo for å studere på begynnelsen av 1960-tallet. Han hadde engasjert seg politisk på venstresiden, men føler seg fremmed for arbeiderklassen. Nå er han blitt forfatter og har utgitt et par bøker.

1. mai slutter Asnes seg til et 1. mai-tog arrangert av SUF for å demonstrere for forfatternes krav. Senere på kvelden hører han på et møte i Universitetets aula arrangert av SUF. Han blir imponert av den unge møtelederens selvsikkerhet og overbevisning. Han leser et eksemplar av Klassekampen.

Om sommeren arbeider Asnes på en ny roman, uten å komme noen vei. Han leser mer marxistisk-leninistisk propaganda, og kommer over av en artikkel skrevet av et kinesisk postbud og oversatt for Kina i dag. Postbudet beskriver hvordan han bruker Maos lære for å kunne levere brev som er feiladressert. Stilt overfor denne artikkelen oppgir Asnes den planlagte romanen og bestemmer seg for å bli kommunist. I september slutter han seg til en marxistisk-leninistisk studiesirkel om Maos tenkning.

Romanen avsluttes med at Asnes i november tar t-banen fra sentrum ut til Ammerud for å selge Klassekampen på dørene i en høyblokk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]