Roman 1987

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Laquote.svgAvslutter med gressklipping, har jeg tenkt megRaquote.svg

romanens sluttsetning

Roman 1987 er en roman av den norske forfatteren Dag Solstad, utgitt i 1987. Romanen ble tildelt Nordisk råds litteraturpris.

I romanen følges hovedpersonen Fjord fra 1961 til romanens nåtid, gjennom journalistår i Dagningen, Lillehammer, student, år som lektor i historie og sju år med selvproletarisering som fabrikkarbeider ved Mesna Kartong. Ved romanens avslutning er Fjord igjen lektor ved distriktshøgskolen, og erkjenner at han har mistet sine illusjoner og visjoner; han trekker seg tilbake til den private sfære, og faller på plass i middelklassen. Romanen er skrevet i jeg-form, og er en fortløpende monolog fra fortelleren, uten kapittelinndeling. Forfatteren har karakterisert boka som «Det er ikke en roman som taler, men som mumler. Det er en omstendelig og sær monolog, beregnet på å bli lyttet til under naknere vilkår enn dette.»[1]

Et innslag i romanen er utdrag fra Fjords hovedfagsoppgave i historie om 1500-tallspresten Absalon Pederssøn Beyer fra Bergen.

Boka oppfattes[2] som en tematisk fortsettelse av Arild Asnes 1970 og Gymnaslærer Pedersens beretning, i sin drøfting av forholdet mellom borgerskap og politisk engasjement gjennom AKP. Aftenpostens anmelder Finn Jor kaller den «et forsøk på å forklare hva som hendte med Solstad selv og hans generasjon, den som sto på de politiske og litterære barrikader i 1970-årene».[3] Den beskrives også som vittig eller humoristisk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ tale ved mottagelsen av Nordisk råds litteraturpris, gjengitt i Aftenposten 1.3.1989
  2. ^ NTB-artikkel, 8.10.1987
  3. ^ Aftenposten, 2.10.1987

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]