Hopp til innhold

Are Saastad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Are Saastad
Are Saastad under en markering mot nedleggelse av Aker sykehus foran Rådhuset i Oslo i 2012
Født1959[1]Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHelsefagarbeider, mannsrettighetsaktivist Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Are Saastad (født 1959) er en norsk tidligere psykiatrisk hjelpepleier og likestillingsaktivist. Han ble kjent i forbindelse med Saastad-saken i 2010/2011, da han tapte sin rettssak mot Oslo universitetssykehus i to rettsinstanser etter at sykehuset avsluttet hans arbeidsforhold, og utga en bok om saken.

Han har ettårig hjelpepleierutdannelse fra Gaustad sykehus fra 1977 og har senere tatt grunnfag i humaniora ved Universitetet i Oslo.

Han jobbet som psykiatrisk hjelpepleier og lokal tillitsvalgt i Fagforbundet ved Gaustad sykehus fra 1977, og senere ved Aker sykehus. Han markerte seg som fagforeningstillitsvalgt som skarp kritiker av sykehusfusjonen og av ledelsen ved Oslo universitetssykehus og sentralledelsen i Fagforbundet. Etter at hans arbeidsforhold på Aker sykehus ble avsluttet mot hans vilje av nyfusjonerte Oslo universitetssykehus i 2010 gikk han til sak for å beholde stillingen, men tapte i Oslo tingrett.[2] Fagforbundet ønsket ikke å støtte søksmålet, og uttalte at dommen mot Saastad «bygger i stor grad på de samme vurderinger Fagforbundet Oslo gjorde da vi konkluderte at det ikke var grunnlag [for] å reise sak mot Oslo Universitetssykehus».[3] Saastad anklaget Fagforbundet for å undergrave ham.[4] Han utgav boken Feil medisin: Historien om Norges største sykehusskandale (Kagge forlag) i 2013, som var sterkt kritisk til ledelsen ved Oslo universitetssykehus, andre ledere i helsevesenet, Fagforbundets ledelse og regjeringens sykehuspolitikk. Saastad har siden 2012 vært daglig leder i likestillingssenteret Reform ressurssenter for menn.

I 2022 utga han boken Usynlige menn. Et nytt perspektiv på norsk likestilling (Dinamo forlag).

Saastad var medlem av Mannsutvalget, som ble oppnevnt 26. august 2022 for å «utrede likestillingsutfordringer menn møter og som bidrar til utenforskap og er til hinder for et likestilt samfunn.» Utvalgets rapport ble overlevert 24. april 2024.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata