Arbrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bilde fra Åsparken i det sentrale Arbrå.
Vannkraftverket i Arbrå

Arbrå er et tettsted i Bollnäs kommune i Gävleborgs län i landskapet Hälsingland i Sverige. I 2010 hadde tettstedet 2 215 innbyggere.[1]

Fram til 1961 var Arbrå egen kommune og municipalsamhälle i Hälsingland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Arbrå kommune ble dannet i 1863. I 1907 ble kommunen delt i to, da stasjonsbyen dannet et municipalsamhälle i forbindelse med at jernbanen ble lagt. Nabokommunen Undersvik ble i forbindelse med storkommunereformen i 1952 en del av Arbrå kommune. Ni år senere, i 1961, ble Arbrå municipalsamhälle lagt ned, og stasjonsbyen ble igjen en del av Arbrå.

Industri[rediger | rediger kilde]

Arbrå hadde lenge ulik industri, blant annet flere verksteder, en skapprodusent og Forsbro textil. Arbrå ligger i Ljusnandalen og fikk tidlig sitt eget vannkraftverk. Sporene av vannkraften er fremdeles godt synlige i de nesten tørrlagte bekkene som omgir Forsön i det sentrale Arbrå. Det finnes spor av tidlige demninger, og siden 1905, har et relativt stort vannkraftverk, Norränge kraftstasjon, ligget like nord for tettstedet. Derfra ledes vannet fra Ljusnan ned i en tunnel som har sitt utløp på sørsiden av Forsön. Fortums kundeservice har sitt hovedkvarter i Arbrå. Dette kontoret var tidligere hovedkontor for Hälsingekraft. Her arbeider i dag ca. 200 personer.

Idrettsliv[rediger | rediger kilde]

Idrettslivet i Arbrå har sterke tradisjoner, mest kjent er håndballklubben, der damelaget spiller i 2. divisjon (2009). I tillegg er det både ski- og fotballklubber. Ikke langt unna ligger hoppbakken Koldemoåsen, en av Hälsinglands første.

Kjente personer fra Arbrå[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 15. april 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 61°28′9,1236″N 16°22′31,058″Ø