Arbeidsgruppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En arbeidsgruppe (engelsk: task force[1]) er en gruppe som arbeider med en enkelt definert oppgave eller aktivitet. Det er gjerne en sammensatt gruppe eller styrke som jobber mot et felles mål. Ofte jobber de med midlertidige aktiviteter som tidligere også ble utført av ad hoc-komiteer.

I næringslivet brukes også begrepet ekspertgruppe. I militær sammenheng brukes også navn som spesialtropp, operasjonsstyrke, operasjonsgruppe og stridsgruppe.[1] Ord som innsatsstyrke, utrykningsstyrke og innsatsgruppe har også blitt brukt. Begrepet task force brukes også til en viss grad, som kommer fra engelsk og har vært i bruk siden andre verdenskrig.

Militære innsatsstyrker[rediger | rediger kilde]

Blant bakkestyrker[rediger | rediger kilde]

Begrepet kan blant annet relatere til militære innsatsstyrker – soldater fra forskjellige enheter som jobber sammen i en gruppe, der gruppen får et unikt navn, eksempelvis «Task force K-bar». «Task force»-begrepet er en del av terminologien hos NATO.

Krigsskip[rediger | rediger kilde]

En «task force» kan sammensettes av skip fra for forskjellige divisjoner og skvadroner, uten formelle og varige re-organiseringer av flåtestyrker. Ved slutten av den andre verdenskrigen hadde omtrent 100 «task force»r blitt dannet av USAs marine.

Sivilt[rediger | rediger kilde]

Begrepet brukes også blant ikke-militære organisasjoner, blant annet innsatsgruppene Analytische Task Force und Medizinische Task Force, Spezialeinheiten des Bundesamtes für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe Task Force (Rheinland-Pfalz), Transatlantic Task Force on Immigration and Integration og hos en del av politi-innsatsgruppene i USA.

Paramilitært[rediger | rediger kilde]

Det finnes eksempler på paramilitære innsatsstyrker. Einsatzgruppen var en styrke i det nasjonalsosialistiske Tyskland som er blitt betegnet som såkalte dødsskvadroner.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Task force». Språkrådet. Besøkt 29. januar 2023.