Hopp til innhold

Arbat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbat
Basisdata
LandRussland
KommuneArbat-distriktet

Kart
Arbat
55°44′57″N 37°35′26″Ø

Gamle Arbat (russisk Старый Арбат, Staryj Arbat) er en gågate i Moskva som går fra Arbatplassen til Smolenskajaplassen, som er en del av Hageringen. Gamle Arbat har rykte på seg som den mest turistpregede gaten i Moskva med mye underholdning og suvenirbutikker. Gaten skiller seg fra Nye Arbat som går parallelt til Gamle Arbat og har skyskrapere i stål, betong og glass.

Arbat ble først nevnt i 1493 som en vei som gikk fra Kreml til Smolensk. Opphavet til navnet er tatarsk og betyr «forstad» (det samme som Rabat). På 1500- og 1600-tallet ble det bygd flotte kirker langs veien, blant annet en som ble malt av Vasilij Polenov, En gårdsplass i Moskva (1879).

På 1700-tallet ble Arbat av den russiske adelen regnet som det flotteste boligområdet i Moskva. Gaten ble nesten helt ødelagt av en brann under Napoleons okkupasjon av Moskva i 1812 og måtte så gjenoppbygges. Aleksander Pusjkin bodde her en kort periode og det står en statue av han og kona, Natalie, foran dette huset. En annen kjent forfatter fra Arbat var Andrej Belyj.

På 1900-tallet ble gaten noe renovert i art nouveau og konstruktivistiske stiler. Den mest originale bygningen i denne nye trenden er Melnikov-huset. Gaten ender ved Hageringen, markert med det praktfulle bygget til Utenriksdepartementet. Samtidig ble de fleste av kirkene langs Arbat revet.

Siden 1986 har det blitt satt opp særegne gatelykter langs Arbat. Her står flere statuer, blant annet av prinsesse Turandot foran Vakhtangov teater og en annen av Bulat Okudzjava, en sovjetisk visesanger, bard og dikter, som skrev flere sangar om Arbat. Under perestrojka ble gaten et samlingspunkt for ulike ungdomsbevegelser (som hippier eller pønkere), samt gatemusikere og kunstnere. Viktor Tsoj-muren i en av sidegatene til Arbat (Krivoarbatskij Pereulok) er et av minnesmerka fra disse turbulente årene. Selv i dag samler russisk ungdom seg på Arbat for å spille sangane til Tsoj og andre russiske artister.

Arbat er hovedkvarter for oljeselskapet TNK-BP, som holder til i en moderne bygning i starten av gaten. I gaten ligger det mange restauranter, som Hard Rock Café. Mange av disse restaurantene er rettet mot turister i Moskva og blir av mange moskovitter regnet som for dyre og for dårlige sammenlignet med andre deler av byen. Det er også enkelte billigere restauranter og kafeer, som Mu-Mu.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]