Anwar Ibrahim

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anwar Ibrahim
Anwar 980416.jpg
Anwar Ibrahim i 1998.
Født10. august 1947 (70 år)
Kuala Lumpur
Barn Nurul Izzah Anwar
Utdannet ved Universiti Malaya
Beskjeftigelse Politiker
Parti People's Justice Party
NasjonalitetMalaysia
Livssynsunniislam

Dette er et malayisk navn; navnet «Ibrahim» er et patronymikon, ikke et slektsnavn, og personen bør derfor refereres til med sitt fornavn, «Anwar».

Anwar Ibrahim (født 10. august 1947) er en malaysisk politiker.

I 1971 deltok han i grunnleggelsen av Den islamske ungdomsbevegelsen i Malaysia (Angkatan Belia Islam Malaysia) og spilte en vesentlig rolle i organisasjonen frem til april 1982, da han ble medlem av United Malays National Organisation (UNMO). Han ble en av protegéene til statsminister Mahathir bin Mohamad, men ble senere en fremtredende kritiker av Mahathirs styre.

Anwar var medlem av Malaysias parlament fra 1982 til 1999. Han var visestatsminister og finansminister fra 1. desember 1993 til 2. september 1998.

I 1999 ble han dømt til seks års fengsel for korrupsjon. Året etter ble han i tillegg dømt til ni års fengsel for påståtte homoseksuelle handlinger med sin sjåfør. Rettssakene ble kritisert for bruk av tortur og vold mot Anwar.

Kritikere har fremholdt at dommene mot Anwar var politisk motivert, og både utenlandske regjeringer og menneskerettighetsorganisasjoner regnet ham som en politisk fange.

I september 2004 opphevet Malaysias høyesterett overraskende den andre dommen, og Anwar ble løslatt fra fengsel.

29. juni 2008 søkte Anwar tilflukt i den tyrkiske ambassaden i Kuala Lumpur, etter å ha blitt anmeldt for homoseksuelle handlinger av en ung medarbeider. Anwar tilbakeviser beskyldningen og ser på den som et forsøk på å hindre ham fra å gjenoppta en politisk karrière. Han forlot ambassaden etter et møte mellom den tyrkiske ambassadøren og Malaysias utenriksminister. 16. juli ble han arrestert, men løslatt dagen etter.