Hopp til innhold

Antonivka (Kherson)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antonivka (Kherson)
LandUkrainas flagg Ukraina
Ligger vedDnipro
Befolkning12 812 (2018)
Kart
Antonivka (Kherson)
46°40′45″N 32°43′22″Ø

Antonivkabroen sett fra Antonivka

Antonivka (ukrainsk: Антонівка, russisk: Антоновка, frem til 1917: Sjirokoje Широкое) er en forstad til havnebyen Kherson i sørlige Ukraina.

Antonivka ligger noen kilometer østnordøst for det sentraea Kherson oppstrøms Dnipro på flodens høyre (vestre) side. I Antonivka ligger det nordlige brofeste til den nord-sørgående Antonivkas landeveisbro som er hovedbroen for kjøretøystrafikk over søndre del av Dnipro. Den eneste øvrige landeveisforbindelsen over sørdelen av floden er den som går over Kakhovkademningen ved Nova Kakhovka, 50 kilometer nord for Antonivka.

Seks kilometer nord for Antonivkabroen ligger Antonivkas jernbanebro,[1], som forbinder Cherson med jernbane til Krimhalvøya og Melitopol. Jernbanebroen ble innviet i 1954 og landeveisbroen i 1985.[2]

Ved Russlands invasjon av Ukraina i 2022 ble Kherson inntatt dagen etter invasjonens begynnelse. Området omkring Kherson var imidlertid det eneste område vest for Dnipro som russerne erobret. I juli 2022 innledet Ukrainas armé en motoffensiv i sørlige Ukraina med Kherson som mål. Antonivka, og spesielt broene, fikk dermed en stor betydning.

Billedgalleri

[rediger | rediger kilde]


Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Стаття «Херсонской мечте — 25 лет på mycity.kherson.ua (på ukrainska)
  2. ^ «Антоновский мост» (ukrainska). Arkivert fra originalen . Besøkt 27. februar 2022. 
Autoritetsdata