Antipatridedynastiet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

██ Kongedømmet til Kassandros

Andre diadoker

██  Kongedømmet til Selevkos I Nikator

██  Kongedømmet til Lysimakhos

██  Kongedømmet til Ptolemaios I Soter

██ Kongeriket Epirus

Andre

██ Kartago

██ Romerriket

██ Greske kolonier

Antipatridedynastiet var et makedonsk dynasti (kongeslekt) som ble grunnlagt av Kassandros, sønn av Antipatros som var regent av Makedonia i tiden 321 f.Kr. og fram til 319 f.Kr.

Kassandros overtok regentskapet i 317 f.Kr. med militærmakt etter at faren Antipatros overraskende hadde gitt det videre til Polyperkon, en av Aleksanders hærførere. Kassandros fungerte som regent fram til 305 f.Kr. da han erklærte seg som konge. Han legitimerte sitt kongekrav ved å gifte seg med Thessalonike, halvsøster av Aleksander den store, og knyttet seg således til den tradisjonelle makedonske kongeslekten, argeadedynastiet. Samtidig hadde han ikke lenger behov for å være regent for Aleksanders sønn Aleksander IV eller hans mor Roxana. Han fikk dem begge myrdet, enten i 310 f.Kr. eller året etter.

Kassandros’ dynasti kom ikke til å vare særlig; i 294 f.Kr. ble det veltet av antigoniddynastiet, en slekt grunnlagt av Antigonos I Monofthalmos, en av de andre av Aleksanders hærførere og diadokene («etterfølgerne»). Medlemmene i dette dynastiet viste seg langt mer effektive og handlekraftige.

Se også[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata