Antiemetika

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search

Antiemetika (kvalmestillende medisin) er et legemidler som motvirker kvalme og oppkast. Den benyttes blant annet ved reisesyke og mot bivirkninger av en annen behandling, som for eksempel behandling med smertestillende opioider eller kreftbehandling (kjemoterapi eller strålebehandling).

Medikamentene stimulerer vanligvis bølgebevegelsen nedover i tarmkanalen, peristalsis, slik at maveinnhold eller tarminnhold som spiler ut mavesekken eller tarmen sendes videre nedover tarmkanalen. Det finnes også kvalmestillende som virker på ulike deler av nervesystemet.

Ulike typer kvalmestillende[edit | edit source]

Kvalme forårsaket av bevegelse[edit | edit source]

Mye og uvant bevegelse vil gi mye aktivitet i balanseapparatet (vestibularisapparatet). Her blir muscarin- og histamin-reseporer stimulert, og sender signaler videre til hjernens kvalmesenter. Disse impulsene kan hemmes ved bruk av Skopolamin, som er en Muscarin-reseptorantagonist.

Kvalme forårsaket av biokjemiske forstyrrelser[edit | edit source]

Biokjemiske forstyrrelser (som hyperkalemi) kan forstyrre området i sentralnervesystemet som på engelsk kalles "Chemoceptor trigger zone". Her er det dopamin(D2)- og serotonin(5-HT3)-reseptorer som er aktive. Disse kan hemmes ved å bruke henholdsvis Metoklopramid og Ondansetron.

Kvalme forårsaket av stress/nervøsitet[edit | edit source]

Når det er høyere sentra i nervesystemet som forårsaker kvalmen, bruker man antihistaminer som Meklozin for å dempe dette.


Kvalme med gastrointestinal årsak[edit | edit source]

Også her bruker man serotonin- og dopamin-antagonister.

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.