Anthony Fokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anthony Fokker

Anton Herman Gerard 'Anthony' Fokker (født 6. april 1890 i BlitarJava i daværende Nederlandsk Østindia (nå Indonesia), død 23. desember 1939 i New York) var en nederlandsk flykonstruktør.

I 1911 flyttet han til Berlin, og konstruerte som tyveåring sitt første fly De Spin. 1912 slo han seg ned i Schwerin i Mecklenburg, og bygget en flyplass med flyverskole i Görries. Under Første verdenskrig konstruerte han flere tusen fly for det tyske forsvaret, først på sin opprinnelige flyplass og senere på Hintenhof i den nåværende Schweriner Bornhövedstraße. Av kjente fly som han konstruerte bør nevnes Fokker Dr.I. Fokker var den eneste flyprodusent som personlig snakket med pilotene ved fronten for å høre deres meninger og ønsker.

Blant pilotene som fløy Fokker-fly, var Manfred von Richthofen, kjent som «den røde baron». Etter ordre fra hærledelsen arbeidet Fokker fra 1917 til 1919 sammen med Hugo Junkers. Siden Tyskland ikke fikk lov til å opprettholde et flyvåpen som følge av Versailles-traktaten flyttet Fokker til Nederland. I Nederland grunnla han «Fokker» i 1919 , som produserte sivile fly.