Anthony Fokker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anthony Fokker
Anthony Fokker 1912.jpg
Født6. april 1890
Java
Død23. desember 1939 (49 år)
New York
Beskjeftigelse Luftfartsingeniør, ingeniør, gründer, luftfartsingeniør, flyger
Nasjonalitet Kongeriket Nederlandene, Tyskland, Indonesia
Utmerkelser National Aviation Hall of Fame

Anton Herman Gerard «Anthony» Fokker (født 6. april 1890 i BlitarJava i daværende Nederlandsk Østindia (nå Indonesia), død 23. desember 1939 i New York) var en nederlandsk flykonstruktør.

Biografi[rediger | rediger kilde]

I 1911 flyttet han til Berlin, og konstruerte som tyveåring sitt første fly De Spin. 1912 slo han seg ned i Schwerin i Mecklenburg, og bygget en flyplass med flyverskole i Görries. Under Første verdenskrig konstruerte han flere tusen fly for det tyske forsvaret, først på sin opprinnelige flyplass og senere på Hintenhof i den nåværende Schweriner Bornhövedstraße. Av kjente fly som han konstruerte bør nevnes Fokker Dr.I. Fokker var den eneste flyprodusent som personlig snakket med pilotene ved fronten for å høre deres meninger og ønsker.

Blant pilotene som fløy Fokker-fly, var Manfred von Richthofen, kjent som «den røde baron». Etter ordre fra hærledelsen arbeidet Fokker fra 1917 til 1919 sammen med Hugo Junkers. Siden Tyskland ikke fikk lov til å opprettholde et flyvåpen som følge av Versaillestraktaten flyttet Fokker til Nederland. I Nederland grunnla han «Fokker» i 1919 , som produserte sivile fly.