António Noli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
António Noli
Født1419Rediger på Wikidata
Noli
Død1497[1]Rediger på Wikidata
Santiago[1]
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende Rediger på Wikidata

Antonio de Noli (født 1415 eller muligens 1419[2] i Genova eller i Noli, død trolig i 1491 eller 1497 i SantiagoKapp Verde-øyene) var en italiensk oppdager og navigatør fra 1400-tallets Genova[3] og er den første noensinne som er utnevnt av en europeisk stat som guvernør over en afrikansk koloni. Han oppdaget også en del av Kapp Verdes øyer.

Deltagelse i det politiske liv i Genova førte til han ble tvunget til å flykte til Portugal i 1447. Han kom i tjeneste hos den portugisiske prins Henrik Sjøfareren som ivrig støttet portugisiske oppdagelsesferder langs Afrikas vestkyst. Antonio de Nolis navn er oppgitt som oppdager av de første fem øyene i Kapp Verde. De skriftlige kildene er dog svake. Guvernør Antonio de Noli hadde en datter og en sønn, sistnevnte er nevnt for å ha fulgt på ham på de første ekspedisjonene til det afrikanske fastlandet.[4] Han styrte som guvernør på vegne av den portugisiske kongefamilie fram til 1476. Deretter nevnes hans navn aldri igjen, men hans familie fortsatte å bo på Kapp Verde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Dizionario Biografico degli Italiani[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Resto Del Mondo > Emanuele Diotto, Antonio da Noli e la scoperta delle isole del Capo Verde
  3. ^ Grande Enciclopédia Portuguesa e Brasilera. Ilustrada, Lisboa, Editorial Enciclopédia, 1935-1960. s 836. Sitat: «Antonio de Noli pertencia à nobreza de Genova. A fama dos descobrimentos ...» («António Noli tilhørte adelen i Genova. Kjent som oppdager...»
  4. ^ Grande Enciclopédia Portuguesa e Brasileira (red. 1945), bind XVIII, s. 836

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]