António Noli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
António Noli
Født1419Rediger på Wikidata
NoliRediger på Wikidata
Død1497Rediger på Wikidata
SantiagoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse OppdagelsesreisendeRediger på Wikidata

Antonio de Noli (født 1415 eller muligens 1419[1], død trolig i 1491 eller 1497) var en italiensk oppdager og navigatør fra 1400-tallets Genova[2] og er den første noensinne som er utnevnt av en europeisk stat som guvernør over en afrikansk koloni. Han oppdaget også en del av Kapp Verdes øyer.

Deltagelse i det politiske liv i Genova førte til han ble tvunget til å flykte til Portugal i 1447. Han kom i tjeneste hos den portugisiske prins Henrik Sjøfareren som ivrig støttet portugisiske oppdagelsesferder langs Afrikas vestkyst. Antonio de Nolis navn er oppgitt som oppdager av de første fem øyene i Kapp Verde. De skriftlige kildene er dog svake. Guvernør Antonio de Noli hadde en datter og en sønn, sistnevnte er nevnt for å ha fulgt på ham på de første ekspedisjonene til det afrikanske fastlandet.[3] Han styrte som guvernør på vegne av den portugisiske kongefamilie fram til 1476. Deretter nevnes hans navn aldri igjen, men hans familie fortsatte å bo på Kapp Verde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Resto Del Mondo > Emanuele Diotto, Antonio da Noli e la scoperta delle isole del Capo Verde
  2. ^ Grande Enciclopédia Portuguesa e Brasilera. Ilustrada, Lisboa, Editorial Enciclopédia, 1935-1960. s 836. Sitat: «Antonio de Noli pertencia à nobreza de Genova. A fama dos descobrimentos ...» («António Noli tilhørte adelen i Genova. Kjent som oppdager...»
  3. ^ Grande Enciclopédia Portuguesa e Brasileira (red. 1945), bind XVIII, s. 836

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]