Annuitetslån

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et annuitetslån er et lån som nedbetales med like store terminbeløp, helt til lånet er innfridd. I begynnelsen er avdragsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etter hvert som tida går stiger avdragsandelen og renteandelen blir mindre. Terminbeløpet kalles annuitet og finnes ved å multiplisere lånebeløpet med en annuitetsfaktor.

I forhold til et serielån med samme løpetid vil innbetalingene på et annuitetslån være lavere i begynnelsen, men større mot slutten. Gjennom hele løpetiden er den samlede gjelden større ved et annuitetslån, og de totale rentekostnadene blir dermed større. Dersom en lånetaker har råd til å betjene de store første innbetalingene i et serielån, og kan opprettholde denne betalingsevnen, kan det imidlertid lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid.

Prissetting[rediger | rediger kilde]

Den faste månedlige betalingen for et annuitetslån er mengden låneren må betale hver måned som forsikrer at lånet blir nedbetalt i sin helhet med renter på slutten av løpetiden. Denne månedlige betalingen A avhenger av den månedlige rentefoten i (uttrykt som en brøk, ikke en prosent, dvs. dele sitert årlig nominell prosentsats med 100 og med 12 for å få den månedlige renten), mengden månedlige betalinger n kalt lånets løpetid og mengden lånt P_0 kjent som lånets hovedstol, hvis vi omorganiserer formelen for nåverdien av en vanlig annuitet får vi formelen for A:

A = {i\over{1-(1+i)^{-n}}}P_0

For eksempel, for et boliglån på 2 000 000 kr. med en fast årlig nominell rente på 6,5 % for 30 år, blir hovedstolen P_0=2~000~000, den månedlige rentefoten blir i=6,5/100/12, mengden månedlige betalinger blir n=30*12=360 og den faste månedlige betalingen blir A=12~641,36~{\rm kr.}.

Se også[rediger | rediger kilde]