Annuitetslån

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stolpediagram for annuitetslån: Avdrag (rødt) og renter (blått).

Et annuitetslån er et lån som nedbetales med like store terminbeløp, helt til lånet er innfridd. I begynnelsen er avdragsdelen liten, mens rentedelen er stor. Etter hvert som tida går stiger avdragsandelen og renteandelen blir mindre[1][2]. Terminbeløpet kalles annuitet og finnes ved å multiplisere lånebeløpet med en annuitetsfaktor.

I forhold til et serielån med samme løpetid vil innbetalingene på et annuitetslån være lavere i begynnelsen, men større mot slutten. Både ved annuitetslån og ved serielån må du betale renter av den gjelden som til en hver tid gjenstår.[3] Gjennom hele løpetiden er den samlede gjelden større ved et annuitetslån, og de totale rentekostnadene blir dermed større. Dersom en lånetaker har råd til å betjene de store første innbetalingene i et serielån, og kan opprettholde denne betalingsevnen, kan det imidlertid lønne seg å heller velge et annuitetslån med kortere løpetid.[4]

Prissetting[rediger | rediger kilde]

Den faste månedlige betalingen for et annuitetslån er mengden låneren må betale hver måned som forsikrer at lånet blir nedbetalt i sin helhet med renter på slutten av løpetiden. Denne månedlige betalingen avhenger av den månedlige rentefoten (uttrykt som en brøk, ikke en prosent, dvs. dele sitert årlig nominell prosentsats med 100 og med 12 for å få den månedlige renten), mengden månedlige betalinger kalt lånets løpetid og mengden lånt kjent som lånets hovedstol, hvis vi omorganiserer formelen for nåverdien av en vanlig annuitet får vi formelen for :

For eksempel, for et boliglån på 2 000 000 kr. med en fast årlig nominell rente på 6,5 % for 30 år, blir hovedstolen , den månedlige rentefoten blir , mengden månedlige betalinger blir og den faste månedlige betalingen blir .

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «annuitetslån». Store norske leksikon. 9. september 2019. Besøkt 16. mars 2021. 
  2. ^ «Ordliste til forbrukslån». Samlino.no. Arkivert fra originalen 19. oktober 2016. Besøkt 20. november 2016. 
  3. ^ Pedersen, Rune. «Annuitetslån og serielån». www.smartepenger.no. Arkivert fra originalen 21. november 2016. Besøkt 20. november 2016. 
  4. ^ Spar 97.005 kroner på enkelt lånetriks