Glomdalsmuseet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Anno Glomdalsmuseet»)
Glomdalsmuseet
Etablertjanuar 1911
Åpnet1911
Kart
Glomdalsmuseet
60°52′35″N 11°33′12″Ø
Nettstedhttps://glomdalsmuseet.no/

Steinbygningen

Glomdalsmuseet i Elverum er et av Nordens største frilufts-museum, og Norges tredje største i forhold til bygningsmasse. Museet ble stiftet av Magnus Hamlander i januar 1911. Det ble etablert som et kulturhistorisk museum for Solør og Østerdalen og museets område består idag av nærmere 100 bygninger; organisert i tun etter beliggenhet/kommune som begynner med Tynset og går i tilnærmet geografisk rekkefølge fram til Solør/Finnskogen. Et av museets eldste hus er Stemsrudstua, datert til ca. 1620.

I dag er Glomdalsmuseet en av syv avdelinger i Anno museum, tidligere Hedmark fylkesmuseum. Formidling av romanifolkets (taterne) historie ble oppnevnt til museets særoppgave av Kulturdepartementet, hvoretter det flerkulturelle Norge gjennom flere hundre år fortelles gjennom utstillingen Latjo drom. En annen fast utstilling er Fra sverd til stridsvogn - Hedmarks militære historie gjennom 1000 år, som finnes i Steinbygningen. Glomdalsmuseet huser over 60 000 bind fra Helge Væringsåsens samlinger, i tillegg til en omfattende kunstsamling som ble skjenket til Elverum kommune av hans arvinger.

Det flerkulturelle Norge[rediger | rediger kilde]

Glomdalsmuseet har i sitt friluftsmuseum flere bygninger som representerer byggeskikken til skogfinner som slo seg ned i grensetraktene mot Sverige. Sørsamisk kultur er også representert i samlingene. På 1990-tallet påtok museet seg oppgaven å dokumentere og formidle romanifolkets kultur og historie gjennom utstillingen. For å styrke formidlingen av romanifolkets historie og kultur lanserte museet i 2006 den permanente utstillingen Latjo drom, som ble til i samarbeid med blant annet Taternes Landsforening (TL) og Landsorganisasjonen for romanifolket (LOR). Vandreutstillingen Latjo drom ble ferdig i 2008. Museet lanserte senere nettutstillingen Latjo drom med utgangspunkt i samme materiale som vandreutstillingen.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]