Anne Marie Frøisland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anne Marie Frøisland
Født1826Rediger på Wikidata
Død1899Rediger på Wikidata
Barn Oluf KindRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Anne Marie Frøisland (født 1826, død 1899), bedre kjent som «Mor Frøisland», var kjent for å ta syke i behandling, til tross for at hun ikke hadde medisinsk utdannelse. Myndighetene anså derfor at hun drev kvakksalvervirksomhet.

Hun tok imot pasienter fra store deler av Østlandet, men de fleste kom fra nærmiljøet.

Anne Marie Frøisland var fra Nordre Kinn i Torpa i Nordre Land og var enearving til denne gården. Hun ble gjennom sitt ekteskap med Nils Nilsen Frøisland gardbrukerkone på Frøisland.

Mange har ment at hun med sin barmhjertighet og gode kunnskap hjalp svært mange med deres sykdommer og skader. Hun hadde ingen utdannelse i medisin og ikke legeautorisasjon. I 1880 ble hun anmeldt som kvakksalver, og i en stor og langvarig rettssak ble hun i 1881 til slutt dømt til en liten bot og betaling til andel av saksomkostninger. Sorenskriveren sa følgende: "De for alle i meget betydelig grad forhåndenværende formidlende omstendigheter antages at medføre valget av mildeste straffealternativ".

At hun ble dømt, førte til en opphisset stemning i bygda. Det ble anført at hun alltid hadde hjulpet andre, og især fattigfolk. Hun fikk støtteerklæringer fra fjern og nær. I kommunen ble det samlet inn til en hedersgave til henne - et sukkerfat og fløtemugge i ekte sølv. Dette ble overrakt av ordføreren.

Tross dommen fortsatte hun å ta syke i behandling. Hun søkte flere ganger om offentlig bevilling til begrenset legevirksomhet, men ble nektet. De lokale myndigheter på stedet uttrykte imidlertid at hun burde få slik bevilling.

Anne Marie Frøisland døde 73 år gammel. Hun fikk en alvorlig blodforgiftning i den ene armen, og etter et kort sykeleie døde hun. Avisa Samhold hadde den 18. september en meget fyldig omtale av begravelsen på sin førsteside, der det blant annet stod:

«Dagen før begravelsen ble båren bragt fra hjemmet til Åmot kirke (Nordre Land). Ved avreisen til kirken holdt Kristian Myhre en gribende tale om avdødes store og betydningsfulle virksomhet og hennes gode hjertelag. Begravelsesdagen samles man på Aamodt, hvor ordfører Snilsberg og hustru med stor elskværdighet hadde stillet sit hus til disposisjon. Etter at alle var beværtet, gikk den store sørgeskare på 6-7 hundrede i prosesjon oppover til kirken. Rigsadvokat Blakstad og frue var også med. I kirken la ordfører Snilsberg en sølvkrans på kisten, i det han ytrede på vegne av hele bygden, sin takk til Mor Frøisland.»

Den nevnte sølvkransen oppbevares fremdeles på Frøisland.

Familie[rediger | rediger kilde]

Blant hennes etterkommere var sønnen Oluf Kind, datteren Inger Matea som ble gift med Johan Enger, og barnebarna Arve Frøisland og Frøis Frøisland.

Kilder[rediger | rediger kilde]