Halt and Catch Fire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Halt and Catch Fire
Generell informasjon
SjangerDramaserie, historisk drama, LHBT+
Prod.landUSA
Sendeår2014
Sesonger4
Episoder40
Lengde42 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleLee Pace
Scoot McNairy
Mackenzie Davis
Kerry Bishé
Medvirkende
27 oppføringer
Lee Pace (rollefigur: Joe MacMillan)
Scoot McNairy (rollefigur: Gordon Clark)
Mackenzie Davis (rollefigur: Cameron Howe)
Kerry Bishé (rollefigur: Donna Clark)
Toby Huss
Scott Michael Foster
Graham Beckel
John Getz
Annette O'Toole
August Emerson
Mike Pniewski
James Cromwell
Mark O'Brien
Annabeth Gish
Manish Dayal
Matthew Lillard
Aleksa Palladino
Morgan Hinkleman
Kathryn Newton
Alana Cavanaugh
Susanna Skaggs
Cooper Andrews
David Wilson Barnes
Joshua Hoover
Anna Chlumsky
Molly Ephraim
D. B. Woodside
Bak kamera
Skaper(e)Chris Cantwell
ProdusentJeff Freilich, Zack Whedon, Mark Johnson, Chris Cantwell
ManusJason Cahill, Dahvi Waller, Zack Whedon
RegiJuan José Campanella, Karyn Kusama, Johan Renck, Ed Bianchi, Larysa Kondracki, Jon Amiel, Daisy von Scherler Mayer, Terry McDonough
TittelmusikkTrentemøller
MusikkTrentemøller
FotoNelson Cragg
Prod.selskapAMC Networks
Sending
Periode1. jun. 201414. okt. 2017
TV-kanalAMC (TV-kanal)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Halt and Catch Fire er en amerikansk fjernsynsserie skapt av Christopher Cantwell og Christopher C. Rogers. Den hadde premiere den 1. juni 2014 på AMC.[1][2]

Serien er et periodedrama som utspiller seg i Texas i 1983, og beskriver en gruppe dataarbeideres opplevelse av hjemmedatarevolusjonen.[3][4] Seriens navn kommer av datamaskinkoden «Halt and Catch Fire», som får en datamaskins sentrale prosessor til å stoppe.[5]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong en[rediger | rediger kilde]

I 1983 sluttet tidligere IBM-salgssjef Joe MacMillan seg til Cardiff Electric, et Dallas-basert programvare-selskap. Der får han hjelp av data-ingeniør Gordon Clark til å reversere en IBM-datamaskin og rekonstruere Assembler til BIOS. Men bedriftens eier Nathan Cardiff og visepresident John Bosworth konfronterer Joe og Gordon når bedriften blir saksøkt av IBM på grunn av brudd på opphavsretten. Joe blir senere ansatt i ett nytt prosjekt for å bygge en IBM-klone, med Gordon som leder for maskinvare-teamet. Joe trenger også en ny programvare-ingeniør, og rekrutterer studenten Cameron Howe til å programmere BIOS. Joes mål for deres nye datamaskin er å ha dobbelt så stor hastighet, men til bare halvparten av prisen, på IBM sine datamaskiner. Men resten av bedriften tror ikke på hans visjoner, eller stoler på Joe.

Joe fremmedgjør seg ytterligere fra Cardiff Electric og Bosworth, ved å opprøre en potensiell investor og få IBM til å aggressivt underby Cardiff Electric - noe som resulterer i en rekke permitteringer blant Cardiff Electrics ansatte. Gordons kone, Donna, en ingeniør ved Texas Instruments (TI) er også skeptisk til ektemannens engasjement i prosjektet. Men etter hvert godtar hun å hjelpe til med Cardiff Electrics prosjekter. Gordon klarer å megle frem en avtale for Liquid crystal display, gjennom svigerfarens forbindelse med et japansk selskap. Etter å ha fullført BIOS, blir Cameron forfremmet til leder for hele programvare-teamet og designer et mer brukervennlig operativsystem (OS) og Joes tidligere elsker Simon, en industridesigner, finner opp ett nytt deksel til datamaskinen, som får kallenavnet «Cardiff Giant»

Med Camerons hjelp forsøker Bosworth å drive underslag av penger for å holde prosjektet deres gående, men dette blir snart oppdaget av FBI. Etter å ha smuglet ut Giant-prototypen, overbeviser Gordon de andre ansatte om å fortsette med planene deres om å presentere hele prosjektet under en COMDEX-messe. Men ved COMDEX-messen blir teamet sjokkert over å oppdage «Slingshot» en kopi av Cardiff Giant, presentert av en tidligere Cardiff Electric-ansatt - som også var Donnas tidligere manager fra Texas Instruments. Gordon forandrer i all hast deler av prosjektet deres, og Joe og Gordon presenterer den nedgraderte Cardiff Giant på COMDEX. De sikrer også deres første bestillinger. Men etter å ha vært vitne til en demonstrasjon av Apple Macintosh, ved den samme konferansen, blir Joe desillusjonert av deres egen protype.

Cameron velger å slutte i Cardiff Electric, og lokker med seg de aller fleste av programvare-ingeniørene for å grunnlegge deres et oppstartsselskap for nettspill som får navnet Mutiny. Etter at Donna forlater Texas Instruments, godtar hun også et tilbud fra Cameron om å bli medlem av Mutiny. De gjenværende medlemmene av Cardiff Electric-teamet kan endelig feire ferdigstillelsen av Cardiff Giant. Men Joe setter kort tid senere fyr på hele lastebilen som inneholder den første forsendelsen av Giant, før han forsvinner - noe som etterlater Gordon til å drive resten av selskapet deres videre på egen hånd.

Sesong to[rediger | rediger kilde]

Cardiff Electric blir solgt til et konglomerat i 1985, noe som også gir Gordon et sekssifret oppgjør - men Joe sitter igjen med ingenting. Ivrig etter å begynne på nytt, forlover Joe seg med kjæresten Sara og skaffer seg jobb for Westgroup Energy - et selskap hvor Saras far, Jacob Wheeler, var administrerende direktør. Joe oppdager en mulighet til å bruke stormaskinen deres til Tidsdeling, og tar snart kontroll over hele avdelingen. I mellomtiden forsøker Donna og Cameron å drive «Mutiny» videre i et leid hus, sammen med resten av utviklerne deres. Cameron ansetter en prøveløslatt Bosworth for å være manager - samt en av Mutinys abonnenter, Tom, for å begynne som spilldesigner. Hun og Tom begynner snart å gå på stevnemøter.

Gordon skriver et dataprogram, kalt «Sonaris», ment å kartlegge Mutinys nettverk. Men dette fungerer utilsiktet som skadelig programvare. For å bøte på feilene sin, inngår Gordon en avtale med Joe om at Mutiny skal være Westgroups første tidsdeling-klient med rabatt - i bytte mot at Gordon skal konfigurere stormaskinen deres. Samtidig finner Donna opp ett nytt chatte-program, kalt «Community» men holder samtidig en abort hemmelig for Gordon. På Jacobs forespørsel øker Joe hvor mye det koster for kundene å benytte seg av Mutiny, til Camerons fortvilelse. Men Donna og Joe forhandler om et kompromiss, som blant annet er betinget av at «Mutiny» skal oppfylle visse standarder. Joe bestemmer seg for å slutte i Westgroup, og gifte seg med Sara. De planlegger også å flytte til California.

Tom og Cameron finner opp et nytt Førstepersonsskytespill, for Mutiny. Men om natten før den planlagte lanseringen erstatter Westgroup dette spillet med en kopi, kalt «WestNet» men Joe nekter for å ha vært innvolvert i - selv om de andre Mutiny-ansatte ikke tror på ham. Sara annullerer ekteskapet sitt med Joe, og Jacob blir uthengt som syndebukk for WestNet-fiaskoen - og får sparken. Etter at Gordon innrømmer en affære med en elskerinne, gir Donna ham et ultimatum: han må kjøpe opp og renovere en stormaskin i California for Mutiny, flytte familien deres dit og ta jobb hos Mutiny. Gordon skriver programvaren for et antivirusprogram i håp om å hjelpe WestGroup, men Joe bruker dette i stedet for å pitche et forslag til en risikokapitalist. Gordon blir deretter rasende over å oppdage at Joe har mottatt 10 millioner dollar i finansiering, for å opprette et nytt selskap i San Francisco Bay Area - som får navnet MacMillan Utility.

Sesong tre[rediger | rediger kilde]

I 1986 lanserer Mutiny sin stormaskin, og passerer 100 000 brukere. Gordon blir involvert i et søksmål om brudd på opphavsrett, mot Joe. Donna og Cameron blir inspirert til å programmere en ny funksjon, og begynner å pitche forslag til forskjellige venture-kapitalister.

Den undervurderte Mutiny-programmereren Ryan Ray føler seg ikke verdsatt og slutter i sin tidligere stilling. Han begynner i steden å arbeide for Joe MacMillan, og hans bedrift. Men samtidig opplever Cameron og Donna problemer i deres forhold. Etter at Ryan ulovlig frigir Citadels kildekoder, havner han på rømmen fra FBI - og flere måneder senere oppdager Joe at Ryan Ray har valgt å begå selvmord.

Sesong fire[rediger | rediger kilde]

Over tre år senere arbeider både Gordon og Joe for internett-leverandøren CalNect. Camerons nyeste rollespill, Pilgrim, presterer alt for dårlig - og blir satt på vent av Atari etter en negativ anmeldelse. Gordon og hans tenåringsdatter Haley grunnlegger ett nytt oppstart-firma sammen, kalt «Comet» for å utvikle dette til en ny Lenkekatalog. Donna blir overrasket over å oppdage at datteren hennes arbeider med en konkurrerende søkemotor. Men etter hvert som «Comet» vokser i popularitet, viser Rovers algoritme seg å være alt for lav standard. Bosworth forsøker å henvende seg til Cameron for å be om hjelp til å forbedre algoritmen, og hun går med på å hjelpe dem. Men under en krangel mellom Donna og Bosworth, får Bosworh et hjerteinfarkt.

Haleys karakterer på skolen begynner å falle, og Gordon forteller henne at hun må ta en pause fra Comet. Bosworth innrømmer overfor Diane at han har stor gjeld, og de velger å gifte seg kort tid senere. Senere blir Gordon inspirert til å relansere Comet som en nettportal, noe Joe begeistret går med på. Men før de rekker å begynne, dør Gordon etter et hjerneslag. Noen få måneder senere, samtidig som de forbereder seg på relanseringen av Comet, mottar Joe og Cameron en betakopi av nettleseren Netscape Navigator som fremdeles ikke er publisert offentlig. De innser snart at Comet er dømt til å mislykkes. Diane velger å trekke seg tilbake, og blir etterfulgt i firmaet av Donna - som forandrer bedriftens navn til «Symphonic Ventures»

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Lee Pace.
  • Lee Pace som Joe MacMillan: en gründer, og tidligere IBM-salgssjef som slutter seg til Cardiff Electric.
  • Scoot McNairy som Gordon Clark: en data-ingeniør hos Cardiff Electric, som Joe rekrutterte.
  • Mackenzie Davis som Cameron Howe. Rett etter universitet blir hun rekruttert av Joe, for å bli med Cardiff Electric.
  • Kerry Bishé som Donna Clark: En dataingeniør ved Texas Instruments. Etter et mislykket forsøk på å bygge en datamaskin sammen med ektemannen Gordon år tidligere, setter Donna sine egne drømmer på vent for å fokusere på å oppdra deres to døtre.
  • Toby Huss som John Bosworth: Visepresident i Cardiff Electric som ansetter Joe. John blir etter hvert en slags farsfigur for Cameron, etter å ha forsømt sin egen familie gjennom mange år på grunn av jobben.
  • Aleksa Palladino som Sara Wheeler (sesong to) en frilanser-journalist, og Joes kjæreste.
  • August Emerson som Malcolm Levitan (sesong 1 til 3) en programmerer for Cardiff Electric, og senere Mutiny.
  • Cooper Andrews som Yo-Yo Engberk (sesong 1 til 3) en programmerer for Cardiff Electric, og senere Mutiny.
  • David Wilson Barnes som Dale Butler. Joes tidligere kollega fra IBM.
  • Randy Havens som Stan (sesong 1 og 2) en ansatt for Cardiff Electric.
  • Graham Beckel som Nathan Cardiff (sesong 1 og 2) eieren av Cardiff Electric.
  • Annette O'Toole som Susan Emerson (sesong 1 og 2) moren til Donna.
  • Mike Pniewski som Barry Shields (sesong 1 og 2) en advokat for Cardiff Electric.
  • Scott Michael Foster som Hunt Whitmarsh (sesong 1) var Donnas manager ved Texas Instruments.
  • John Getz som Joe MacMillan, Sr. (sesong 1) er Joes far, som arbeider for IBM
  • Bianca Malinowski som Debbie (sesong 1) er Bosworths sekretær ved Cardiff Electric.
  • Mark O'Brien som Tom Rendon (sesong 2 til 4) en programmerer for Mutiny, og Camerons kjæreste.
  • James Cromwell som Jacob Wheeler (sesong 2) Saras far, og CEO for Westgroup.
  • Gabriel Manak som Arki (sesong 2 og 3) en programmerer for Mutiny.
  • Nick Pupo som Carl (sesong 2 og 3) en programmerer for Mutiny.
  • Joshua Hoover som Bodie (sesong 2 og 3) en programmerer for Mutiny.
  • J. Elijah Cho som Wonderboy (sesong 2 og 3) en programmerer for Mutiny.
  • Annabeth Gish som Diane Gould (sesong 3 og 4) en venture-kapitalist.
  • Manish Dayal som Ryan Ray (sesong 3) en programmerer for Mutiny, og senere MacMillan Utility.
  • Matthew Lillard som Ken Diebold (sesong 3) en ansatt ved MacMillan Utility.
  • Anna Chlumsky som Katie Herman (sesong 4) er en Comet-ansatt, og Gordons kjæreste.
  • Molly Ephraim som Alexa Vonn (sesong 4) gir økonomisk støtte til Camerons prosjekter.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Kritikere har gitt serien generelt positive anmeldelser. Serien har en vurdering på 69 av 100 på anmeldelsesnettstedet Metacritic[6], og 78% positive anmeldelser på siden Rotten Tomatoes.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.deadline.com/2013/07/tca-amc-picks-up-halt-catch-fire-turn-to-series/. 
  2. ^ «AMC Drama ‘Halt and Catch Fire’ to Bow June 1 After ‘Mad Men’ Finale». Variety. 5. mars 2014. Besøkt 5. mars 2014. 
  3. ^ Darling, Cary (31. mai 2014). «AMC does Dallas, and Fort Worth, in ‘Halt and Catch Fire’». Fort Worth Star-Telegram. Arkivert fra originalen 14. juli 2014. Besøkt 29. juni 2014. 
  4. ^ Labrecque, Jeff (1. juni 2014). «'Halt and Catch Fire': If Don Draper and Walter White met in 1983». Entertainment Weekly. Besøkt 29. juni 2014. 
  5. ^ Roots, Kimberly (1. juni 2014). «Halt and Catch Fire: Does AMC's New Drama Compute?». TVLine. Besøkt 2. juni 2014. 
  6. ^ Hentet #30. august #2014. 
  7. ^ Hentet #30. august #2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]