Anita Page

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anita Page
Anita Page - OUR MODERN MAIDENS.jpg
FødtAnita Pomares
4. august 1910
Flushing, New York, USA
Død6. september 2008 (98 år)
Los Angeles, California, USA
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger
Utdannet ved Washington Irving High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Nacio Herb Brown (1934-1935)
Hershel A. House (1937-1991)
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Holy Cross CemeteryRediger på Wikidata
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år1925 - 1936, 1963, 1996, 2000-2008
Nettstedhttp://www.anitapage.com/
IMDbIMDb

Anita Pomares, bedre kjent som Anita Page (født 4. august 1910, død 6. september 2008) var en amerikansk skuespiller. Hun var før sin død en av de få gjenlevende skuespillerne som hadde hatt en voksenrolle i en stumfilm. Blant andre stumfilmskuespillere som fortsatt lever i det 21. århundre er Barbara Kent, Dorothy Janis og Miriam Seegar. Anita Page var også den siste gjenlevende som var til stede på den første Oscarprisutdelingen i 1929.

Filmkarrieren[rediger | rediger kilde]

Page havnet i filmindustrien via «A Kiss for Cinderella» i 1925. Hun og hennes familie var nære venner med Betty Bronsons familie, og fikk rollen gjennom Betty. Etter noen få og godt mottatte roller ble hun tilbudt en kontrakt med MGM Studios. MGM formet henne til å være deres største stjerne av stumfilmepoken og hun spilte inn filmer med Ramon Navarro og William Haines. Hennes skuespill i «Våre dansende døtre» (1928) med Joan Crawford (hun spilte inn tre filmer med henne) og «The Broadway Melody» (1929) med Bessie Love var noen av periodens største suksesser. Hennes popularitet tillot henne en myk overgang til å bli skuespiller.

Hun var førstedamen til bl.a. Lon Chaney, Buster Keaton, Robert Montgomery og Clark Gable tidlig på 1930-tallet. Hun var en av Hollywoods mest aktive skuespillere. Hun hadde et forhold til Gable i denne perioden. På høyden av sin karriere mottok hun mere post fra fans enn nesten alle andre skuespillerinner, unntaket var Greta Garbo. Hun mottok også flere frierbrev fra Benito Mussolini.

En av hennes beste roller var som den prostituerte Jenny LeGrand i 1932 filmen Skyscraper Souls sammen med Warren William og en ung Maureen O'Sullivan.

Pensjonstid[rediger | rediger kilde]

Når hennes kontrakt gikk ut i 1933 overrasket hun Hollywood med å annonsere at hun pensjonerte seg i en alder av 26. Hun spilte inn en film til i Storbritannia i 1936 for så å forlate filmlerretet og Hollywoods indre sirkel i 60 år.

I et 2004 intervju med forfatteren Scott Feinberg uttalte hun at det som endte hennes karriere var at hun nektet å gi sextjenester til MGMs produksjonssjef Irving Thalberg som ble støttet av studiosjefen Louis B. Mayer. Hun sa at Mayer samarbeidet med de andre studiosjefene for å svarteliste henne som en ikke samarbeidsvillig skuespillerinne slik at hun ikke kunne finne jobb.

Hun giftet seg med komponisten Nacio Herb Brown samme året, men deres ekteskap ble oppløst et år senere fordi at Browns forrige skilsmisse ikke var i gjennomført før de ble viet.[1] Hun giftet seg med US Navy Lieutenant Hershel A. House i 1937 og de flyttet til Coronado i California hvor de levde til hans død i 1991. House ble senere admiral. De hadde 2 døtre, Linda[2] (nå Linda Sterne)[3] og Sandra (som døde før sin mor).

Hun returnerte til den store skjermen i 1996 etter 60 års pensjonstilværelse og spilte frem til sin død i flere lavbudsjett skrekkfilmer hvorav flere ennå ikke er ferdige og sluppet. Filmveteranen Margaret O'Brien var også med i to av dem. I denne perioden flytten hun inn sammen med hennes co-star og regissør Randal Malone i hans Van Nuys, California hjem.

Page satte pris på statusen som «den siste stjernen fra stumfilmepoken» og hun ga flere interjuer og deltok i dokumentarer om epoken. Selv om hennes helse ikke var god nok til å være ute offentlig så sluttet hun aldri med å svare på brev fra fansen.

Anita Page har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sin deltagelse i filmindustrien. Stjernen er ved 6116 Hollywood Boulevard.

Død[rediger | rediger kilde]

Page sovnet inn 6. september 2008 i Los Angeles i California.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Tittel Rolle Kommentarer
2008 Frankenstein Rising Elizabeth Frankenstein
2004 Bob's Night Out Socialite Filmet i 1997
2002 The Crawling Brain Grandma Anita Kroger
2000 Witchcraft XI: Sister's in Blood Sister Seraphina
1996 Sunset After Dark ukjent
1936 Hitchhike to Heaven Claudia Revelle
1933 I Have Lived Jean St. Clair
The Big Cage Lilian Langley
Soldiers of the Storm Natalie
Jungle Bride Doris Evans
1932 Prosperity Helen Praskins Warren
Skyscraper Souls Jenny LeGrande
Night Court Mary Thomas
Are You Listening? Sally O'Neil
1931 Under 18 Sophie
Sidewalks of New York Margie Kelly
Gentleman's Fate Ruth
The Easiest Way Peg Murdock Feliki
Reducing Vivian Truffle
1930 War Nurse Joy Meadows
Little Accident Isabel
Our Blushing Brides Connie Blair
Caught Short Genevieve Jones
Free and Easy Elvira Plunkett
1929 Navy Blues Alice Brown
Speedway Patricia
Our Modern Maidens Kentucky Stafford
The Broadway Melody Queenie Mahoney
The Flying Fleet Anita Hastings
1928 While the City Sleeps Myrtle
Våre dansende døtre Ann 'Annikins'
Telling the World Chrystal Malone
1926 Love 'Em and Leave 'Em statist ikke kreditert
1925 A Kiss for Cinderella statist ikke kreditert

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]