Anis al-Naqqash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anis al-Naqqash
Fødtjuni 1951[1]Rediger på Wikidata
BeirutRediger på Wikidata
Død22. februar 2021[2]Rediger på Wikidata
Damaskus[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politisk aktivist, motstandskjemper, terroristRediger på Wikidata
Nasjonalitet LibanonRediger på Wikidata

Anis al-Naqqash (arabisk: أنيس النقاش; født 1951 i Beirut i Libanon, død 22. februar 2021 i Damaskus i Syria),[4] også kjent som Naccache, var politisk aktivist og geriljakjemper som var straffedømt for terrorismekriminalitet.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Anis al-Naqqash, som av yrke var arkitekt og dekoratør, konverterte fra sunni- til sjia-islam og sverget lojalitet til Ruhollah Khomeini etter at den iranske revolusjon hadde seiret.

I 1968 sluttet han seg til Fatah-bevegelsen og var på flere oppdrag i Libanon, Palestina og Europa; og så ble han en av de første operative under konflikten i Sør-Libanon i 1978.[5] I desember 1975 var han del av et sekspersoners lag utsendt av den venezuelanske geriljakjemperen Carlos «Sjakalen» og som gjennomførte OPEC-aksjonen i Wien i Østerrike.

I 1980 ble Anis al-Naqqash anklaget for å ha medvirket i en feilslått drapsforsøk på den siste statsminister fra pahlavimonarkiets Iran, Shapur Bakhtiar i Neuilly-sur-Seine utenfor Paris. En domstol i Paris dømte ham den 10. mai 1980 til livsvarig fengselsstraff. Drapsforsøket hadde ført til at en politimann og en sivilist ble drept.[6] Al-Naqqash og fire medvirkende ble løslatt den 27. juni 1990 etter å ha blitt benådet av den franske president François Mitterrand.[5]

Han døde av COVID-19 på et sykehus i Damaskus i en alder av 70 år den 22. februar 2021.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]