Anders Mathisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anders Mathisen
Født 18. juli 1978
Nesseby
Mor Magnhild Mathisen
Parti Arbeiderpartiet
Nasjonalitet Norge

Anders Mathisen (født 18. juli 1978 i Nesseby) er en norsk politiker og holocaust-benekter. Han ble valgt som vararepresentant for Arbeiderpartiet til Sametinget i perioden 2009-2013, og har møtt som representant til Sametingets plenum. Mathisen er senere erklært som uønsket i Arbeiderpartiet på grunn av hans holdninger til jødeutryddelsen og holocaust. Anders Mathisen er sønn av den mer kjente politikeren Magnhild Mathisen.

Holocaust-saken[rediger | rediger kilde]

Mathisen ble 12. mars 2011 erklært som uønsket[1] som partimedlem i Arbeiderpartiet og partiets sametingsgruppe[2] som følge av sine uttalelser om at Holocaust er en historisk bløff og at utryddelsen av jødene aldri har funnet sted. Han la først ut sine synspunkter på sin profil på det sosiale nettstedet Facebook, og bekreftet senere opplysningene overfor lokalavisen Finnmarken.[3] Mathisen hevder imidlertid at jødene er ansvarlige for folkemord i Russland. Han har senere bekreftet overfor avisen Nordlys[4] at han står inne for uttalelsene og mener han blir forsøkt kneblet fra å si sannheten om løgnene rundt Holocaust av partiledelsen i Arbeiderpartiet.

Etter hans uttalelser ble det også kjent at Mathisen ikke har betalt medlemsavgiften i Arbeiderpartiet[5], og han var dermed ikke et medlem som kunne ekskluderes. Mathisen møter som uavhengig representant når han innkalles som vararepresentant til Sametinget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ekskludert etter Holocaust-uttalelser, NRK Nordnytt, 12. mars 2011
  2. ^ Pressemelding ang. Anders Mathisens uttalelser om jødeutryddelsen, Mitt Sápmi, 12. mars 2011
  3. ^ Ap-politiker mener holocaust er fantasi, Finnmarken, 11. mars 2011.
  4. ^ – Jeg blir ekskludert for å si sannheten, Nordlys, 13.11.2011
  5. ^ Mathisen er ikke medlem, Arbeiderpartiet.no, 12. mars 2011