Anders Forsdahl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anders Forsdahl
Født4. des. 1930Rediger på Wikidata
Død9. feb. 2006Rediger på Wikidata (75 år)
BeskjeftigelseLege, forsker Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Anders Forsdahl (født 4. desember 1930, død 9. februar 2006) var en norsk lege og forsker. Han var professor i allmennmedisin ved Universitetet i Tromsø.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Forsdahl arbeidet på Jan Mayen, ved sykehuset i Sulitjelma, som distriktslege i Tana, legekonsulent i Helsedirektoratet, han var lege i FN-styrkene i Gaza og i Kongo, og han var distriktslege i Sør-Varanger i tolv år. I 1973 kom han til Universitetet i Tromsø der han ble første professor i allmennmedisin.

Med utgangspunkt i lokale forhold i Finnmark forsket han på oppvekstforhold som årsak til livsstilssykdommer. I 1968–71 kartla han på Bugøynes, sammen med helsesøster Hedvig Salmi, etniske forhold, røykevaner, kaffeforbruk og badstuvaner. I 1973 publiserte han den første av flere artikler fra undersøkelsene i Finnmark med tittelen «Momenter til belysning av den høye dødelighet i Finnmark fylke».

Forsdahl var generelt interessert i nordnorsk kultur og samfunn, og nordnorsk medisinalhistorie. Han samlet inn en mange samiske eventyr for barn og registrerte norske og samiske stedsnavn langs Pasvikelva.

Forsdahl ble tildelt flere priser, bl.a. Norsk selskap for allmennmedisins Løvetannpris og Legeforeningens hygienepris. Han var ridder av 1. kl. av St. Olavs Orden og æresmedlem i et russisk selskap for vitenskap, kunst og kultur.[1] [2]

Anders Forsdahls minnepris ble innstiftet i 2006 til minne om Forsdahl.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. november 2014. Besøkt 19. november 2014. 
  2. ^ «Minneord». Tidsskrift for Den norske legeforening (norsk). 23. mars 2006. Besøkt 24. januar 2019. «Anders var belønnet med tallrike priser, så som NSAMs løvetannpris og Legeforeningens hygienepris. Han var ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden og æresmedlem i Lomonosov-selskapet, et russisk selskap for vitenskap, kunst og kultur.» 
  3. ^ «Nytt om navn». Tidsskrift for Den norske legeforening (norsk). 1. mai 2008. Besøkt 24. januar 2019. «Prisen, som i år ble utdelt for annen gang, ble opprettet i 2006 til minne om professor Anders Forsdahl, som over flere tiår bidro til å sette Tromsø-miljøet på det faglige verdenskartet gjennom sine originale forskningsbidrag om sammenhengen mellom oppvekstvilkår og helsetilstand senere i livet.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]