Hopp til innhold

Anatolsk gjeterhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Anatolsk gjeterhund
kangal, akbaş og karabaş m.m.
Hundetypevakt- og vokterhunder, molosser
OpprinnelseTyrkia (Anatolia)
Egenskapervokterhund, vakthund, familiehund
Livsløp8-11
Størrelsegigantstor (40-65 kg)
Passer formeget erfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 2 Sek. 2b
(FCI #331)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Anatolsk gjeterhund (FCI #331) eller kangal (noen steder også kalt tyrkisk kangal) er en gigantstor molosser som stammer fra Anatolia i Tyrkia, der typen, som opprinnelig er en landrase, har vært benyttet som vokterhund for bufe i århundrer.

Det opprinnelige navnet er anadolu çoban köpeği. Det er imidlertid usikkerhet knyttet til om beskrivelsen anatolsk gjeterhund egentlig er et paraplynavn for flere varianter av samme rase, eller en enkelt rase med uvanlig stor genetisk spredning. Typen går under flere navn, som sivas kangal, akbaş og karabaş.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund nedstammer sannsynligvis fra asiatiske molossere som tidligere eksisterte i Mesopotamia, men den nøyaktige sammensetningen er ukjent. Typen er typisk blant nomader og semi-nomader. Den er avlet for å tåle store variasjoner i klimaet, som svært varme og tørre somre og iskalde vintre med snø.

Anatolsk gjeterhund har trolig sin opprinnelse fra fjellene i Anatolia, der den fortsatt fungerer som vokterhund for de lokale bøndene. Hovedoppgaven har tradisjonelt vært å beskytte husdyra mot ulv og andre rovdyr, men denne storvokste hunden brukes også som jakthund og militær tjenestehund i hjemlandet.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en storvokst, robust og kraftig molosser med semikort to-lags pels med kort og tett underull. Pelsen er gjerne noe lengre på halsen, skuldrene og lårene enn andre steder. Hodet er kraftig og bredt. Skallen lett velvet. Snutepartiet er litt kortere enn skallen. Hengende mellomstore triangulære ører. Halen er lang og bæres normalt hengende i en svak bue.

Alle farger er tillatt og maske er vanlig. Hannene blir 74-81 cm i skulderhøyde og veier typisk 50-65 kg. Tispene blir 71-79 cm i skulderhøyde og veier typisk 40-55 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en typisk vokterhund og vakthund som også kan brukes som jakthund. Den har stor utholdenhet og er i hjemlandet vant med å følge bufeet den vokter over store avstander. Den kan også bli en utmerket sporhund, trekkhund, kløvhund og familiehund

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en selvstendig hundetype som ikke bør velges som familiehund primært, men som kan bli en god sådan for mennesker med nok kunnskap og erfaring. Den skal være forsiktig med barn, men svært mistenksom ovenfor fremmede. Dette er en type hund som ikke passer i en leilighet, men trenger god plass, mye mosjon og faste oppgaver for å trives. Pelsen krever daglig stell.