Anatolsk gjeterhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Anatolsk gjeterhund
anatolsk karabash, tyrkisk gjeterhund, karabash, kangalhund, coban köpegi m.m.
Anatolsk gjeterhund
Hundetype vakt- og vokterhunder, molosser
Opprinnelse Tyrkia (Anatolia)
Egenskaper vokterhund, vakthund, familiehund
Forventet livsløp 8-11
Størrelse gigantstor (40-65 kg)
Passer for meget erfarne
Anerkjennelser
FCI Gr. 2 Sek. 2b
AKC Sjekk!
CKC Sjekk!
KC Sjekk!
UKC Sjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Anatolsk gjeterhund (FCI #331, Kangal köpeği) er en gigantstor molosser som stammer fra Anatolia i Tyrkia, der den har vært benyttet som vokterhund gjennom århundrer. Rasen har senere blitt videreutviklet i Nord-Amerika.[1]

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund nedstammer med stor sikkerhet fra asiatiske molossere, men den nøyaktige sammensetningen er ukjent. Den er kjent under en rekke navn, blant annet som akbaş, coban köpegi, karabash, kangalhund, sivas kangal og karshund.

Anatolsk gjeterhund har trolig sin opprinnelse fra fjellene i Anatolia, der den fortsatt fungerer som vokterhund for de lokale bøndene. Hovedoppgaven har tradisjonelt vært å beskytte husdyra mot ulv og andre rovdyr, men denne storvokste hunden brukes også som jakthund og militær tjenestehund i hjemlandet.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en storvokst, robust og kraftig molosser med semikort to-lags pels med kort tett underull. Pelsen er gjerne noe lengre på på halsen, skuldrene og lårene enn andre steder. Hodet er kraftig og bredt. Skallen lett velvet. Snutepartiet er litt kortere enn skallen. Hengende mellomstore triangulære ører. Halen er lang og bæres normalt hengende i en svak bue.

Alle farger er tillatt og maske er vanlig. Hannene blir 74-81 cm i skulderhøyde og veier typisk 50-65 kg. Tispene blir 71-79 cm i skulderhøyde og veier typisk 40-55 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en typisk vokterhund og vakthund som også kan brukes som jakthund. Den kan også bli en utmerket sporhund, trekkhund, kløvhund og familiehund

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Anatolsk gjeterhund er en selvstendig hundetype som ikke bør velges som familiehund primært, men som kan bli en god sådan for mennesker med nok kunnskap og erfaring. Den skal være forsiktig med barn, men svært mistenksom ovenfor fremmede. Dette er en type hund som ikke passer i en leilighet, men trenger god plass, mye mosjon og faste oppgaver for å trives. Pelsen krever daglig stell.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Anatolsk gjeterhund» (Norsk). 14. oktober 2014. Besøkt 22. desember 2014.