Anastasius I (pave)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Anastasius I
Anastasius
Anastasius I.jpg
FødtΑnastasius
ukjent
Roma
Død19. desember 401
Roma
Gravlagt Catacomb of Pontian
Barn Innocens I
Beskjeftigelse Geistlig, katolsk prest
DåpsnavnAnastasius
Valgt399
Innsatt27. november 399
Saligkåret-
Helligkåretetter sin død
Festdag19. desember
ForgjengerSiricius
EtterfølgerInnocent I

Anastasius I var pave fra 27. november 399 til sin død 19. desember 401.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var ifølge sin biografi i Liber Pontificalis fra Roma og sønn av en mann som het Maximus.

Pave[rediger | rediger kilde]

Han tok avstand fra skriftene til oldtidsteologen og en av kirkefedrene, Origenes fra Alexandria, etter at disse var blitt oversatt til latin. Dette ble nok fremskyndet av at han våren 400 fikk et brev fra patriarken av Alexandria, Theofilos, som beklaget seg over alt det onde Origenes' skrifter skal ha ført med seg. Videre var disse også fordømt i Egypt. Anastasius innkalte da til en synode og denne fordømte skriftene. Rett etter sluttet også keiseren seg til dette vedtaket.

Likesom sin forgjenger pave Siricius gjorde Anastasius meget ut av å fastholde et godt forhold til biskopen i Thessalonika, for å fastholde prefekturet Illyria under den romerske kirkes innflytelse. Pave Anastasius hadde også korrespondanse med biskopene i Nord-Afrika. De ønskede å få lov til at gi donatistiske geistlige adgang til embeder, ettersom det var mangel på prester, men dette fant ikke støtte hos paven.

Fra Anastasius stammet forbudet for personer beheftede med kroppslige lyter å tre inn i den geistlige stand, og dessuten ordningen at alle forsamlingir som feiret gudstjensete skulle lytte til opplesningen av evangeliet stående.

Anastasius ble begravd på den pontiske kirkegård ved Via Portuensis i Roma.[1]

Blant hans venner var Paulinus av Nola, Augustin og Hieronymus, som omtalte ham som en meget hellig mann, sterk i troen som var rik i sin fattigdom. Hieronymus skriver at Anastasius var faren til sin etterfølger på pavestolen, Innocens I.

Pave Atnastasus' relikvier ble i 846 bragt sammen med etterfølgeren Innocens' til Gandersheim av den sachsiske greve Liudolf, til krypten i stiftskirken der.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kelly, side 37


Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Siricius
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Innocent I