Anarkisymbolikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det tradisjonelle sirkel-A-symbolet

Anarkisymbolet, en A i en sirkel, representerer ifølge Peter Marshall Pierre-Joseph Proudhons "Anarchy is Order" og at sirkelen betyr at det er et symbol for enhet og besluttsomhet som bidrar støtte til den avproklamerende ideen av internasjonal anarkistisk solidaritet.

Omskrevet A har Unicode U +24 B6: Ⓐ.

Et litt mindre brukt symbol er "Red And Black"-flagget.

Opphavet av sirkelen som et anarkistisk symbol er mindre klart. Mange tror at den startet i 1970-tallets punkbevegelse, men det drar tilbake til en tidligere periode. Ifølge Marshall ga i 1964 en fransk gruppe "Jeunesse Libertaire" ny kraft til slagordet "Anarchy is order" ved å skape sirkelen som raskt spredde seg. Da Alliance Ouvierie Anarchiste (AOA) ble grunnlagt november 1956, adopterte de sirkelen.

En BBC-dokumentar viste at til og med i den spanske borgerkrigen var det hjelmer med sirkelen bakpå. Mer enn det er det lite som har blitt funnet ut om dette symbolets opphav. I dag er sirkelen et av de mest brukte politiske symbolene. I mange, om ikke i alle, språk begynner ordet anarki med bokstaven A. Som for eksempel på Latvisk, hvor det heter «Anarchia».