Ana Joaquina dos Santos e Silva

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ana Joaquina dos Santos e Silva
Født1788[1]Rediger på Wikidata
Død1859Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseHandelsmann, slavehandler Rediger på Wikidata
NasjonalitetAngola

Ana Joaquina dos Santos e Silva (1788–1859) var en euroafrikansk nhara slavehandler, pengeutlåner og platasjeeier i Angola.[2] Hun var sannsynligvis den største slavehandleren i Angola, som handlet med Brasil i 1830-årene, og hun finansierte Joaquim Rodrigues Graças ekspedisjon.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Ana Joaquina dos Santos e Silva var medlem av den privilegerte afroportugisiske klasse som innehadde lederroller i forretningsverdenen i portugisisk Angola, der de hvite europeere neppe noen gang i hennes tid oversteg ett tusen mennesker.

Hun var en av de ledende slavehandlere i den blomstrende slavehandelen mellom Angola og keiserdømmet Brasil i 1830- og 1840-årene. Slavehandelen ble formelt forbudt i 1836, men i praksis fortsatte den i Angola, der den dominerte økonomien.

Ana dos Santos e Silva eide enn rekke kaffe- og sukkerplantasjer, og en tre etasjers palassresidens i Luanda.[3] Senere er bygningen blitt et museum.

Da Brasil forbød slavehandelen i 1850 og da handelen faktisk opphørte, hadde hun etablert seg som en fremgangsrik bankier, investor og finansierer av handelsfolk, myndigheter og transportvirksomhet.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dictionary of African Biography[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Emmanuel Kwaku Akyeampong, Dictionary of African Biography, Vol 1–6
  3. ^ http://www.embajadadeangola.com/noticias/noticia-250118-8.html. 
  4. ^ Carlos Alberto Lopes Cardoso (januar 1973): «Dona Ana Joaquina dos Santos Silva: Industrial angolana da segunda metade do século XIX». i Occidente, Revista portuguesa de cultura, nº 417.