Erot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Amorin»)
Amorinene har lagt sine piler og buer fra seg (i nedre billedkant) på Francesco Albanis «Danza degli amorini» (ca. 1620-1630; Pinacoteca di Brera, Milano).

En erot er i gresk mytologi en mangfoldiggjort Eros, tilsvarende amorin eller cupido i romersk mytologi, en mangfoldiggjort Amor. Disse smågudene opptrer både alene og i flokk, og fremstilles i billedkunsten som putti, små bevingede gutter, og gjerne utstyrt med Amors pil og bue.

Disse mangfoldiggjorte kjærlighetsgudene var vanlig i utsmykninger på romersk tid, men gikk ut av bruk med kristendommens komme. Først i renessansen ble de hentet frem igjen, hvoretter deres popularitet nok har variert, men de har siden vært i bruk.

Eroter er ofte ifølge med kjærlighetsguddinnen, hva enten hun kalles Afrodite eller Venus. Allerede i Pompeiis veggmalerier finner vi henne med et følge av eroter.

Men de små kjærlighetsgudene opptrådte også på egen hånd, for eksempel i bryllup:

Eroter, nereide og hippocampus, i bryllupet mellom Poseidon og Amfitrite, som vist i denne relieffrisen fra siste halvdel av 100-tallet f.Kr. (Glyptotheket i München).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]