Amerikansk foxhound

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En hund av rasen amerikansk foxhound

Amerikanske foxhound er høyere og lettere bygd enn sin europeiske slektning, foxhound, selv om det inntil vårt århundre jevnlig ble krysset inn nytt blod fra Europa. Skulderhøyden er 53–61 cm hos tispene og 56–64 cm hos hannhundene. Tispene veier 20–29 kg; hannhundene 29–34 kg. Rasen har langstrakt hode med lett hvelvet skalle, løse munnviker og vidstilte øyne. Ørene dens er tynne, men brede og bæres inntil kinnet. Pelsen er tett, hard og ganske kort.

Hunden og revejakten[rediger | rediger kilde]

Under arbeid vil denne hunden heller arbeide på egen hånd enn i flokk, og hver enkelt hund vil gjerne ta ledelsen. Revejakt varierer i jaktform over hele USA. Nordstatene følger det tradisjonelle europeiske mønsteret – jakten finner sted om dagen og rødreven blir drept. I Sydstatene kan jakten pågå både dag og natt, og jakten er det som teller – rødreven blir ikke nødvendigvis drept. Hver enkelt av disse energiske foxhoundene gir los med sin individuelle stemme, som lett gjenkjennes av eieren. Rasen hadde en tilhenger i sangeren og musikeren Bill Monroe fra Kentucky, «gudfaren av bluegrass», som hadde ca. 15 slike hunder på gården da han i 1976 ble intervjuet av Martha Hume. Monroe – som fra barndommen hadde en usedvanlig skarp hørsel – gav en fagmessig beskrivelse av lydbildet til disse hundene under revejakten: De kunne ha en høy tenor (som Monroe selv), en dypere og skarp stemme, bjeffe som en kalkun, eller ha en skrikende bjeffing[1]. Siden 1966 har den vært offisiell hunderase for Kentuckys nabostat Virginia[2].

Som familiehund[rediger | rediger kilde]

Denne rasen er vanligvis en god barnehund. Den kommer også godt overens med andre hunder – og katter hvis de vokser opp sammen.[3]. Den egner seg imidlertid ikke for byliv. Hunden trenger minimalt med pelsstell, og er fornøyd med å leve og sove utendørs. Den trenger mye fysisk mosjon.

Rasehistorie[rediger | rediger kilde]

Det første kobbelet med jakttrente engelske foxhounds kom til Amerika fra Storbritannia i 1650. Irske støvere av kerry-beagle-typen og franske støvere ble krysset inn, og resultatet ble dagens elegant bygde og hurtige rase.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]