Alvin og gjengen (filmserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alvin og gjengen
orig. Alvin and the Chipmunks
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, filmmusikal
NasjonalitetUSA
Annen informasjon
Distributør(er)20th Century Studios

Alvin og gjengen (Alvin and the Chipmunks) er hoved-«personene» i en serie på i alt åtte langfilmer utgitt fra 1992 til 2015. Figurene er skapt av Ross Bagdasarian. Den fiktive animerte sanggruppen består av de tre unge jordekornbrødre Alvin, Simon og Theodore.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Alvin og gjengen (2007)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alvin og gjengen

Et tre som Alvin, Simon og Theodore bor i, blir hogd ned og kjørt til Los Angeles etter at JETT Records kjøpte det som juletre. Den slitende låtskriveren og komponisten David Seville får sin siste demo avvist av deres administrerende direktør, Ian Hawke, romkameraten hans på college, som foreslår at Dave gir opp å skrive sanger. Chipmunks hopper inn i en kurv med muffins som Dave stjal fra en av Ians kolleger, og følger Dave hjem.

Vel fremme oppdager Dave Chipmunks og sparker dem ut av huset, bare for å høre dem synge " Only You (And You Alone) " og "Funkytown" Dave gjør deretter en avtale med Chipmunks om å synge sanger han skriver i bytte mot husly. Senere, når Dave prøver å presentere Chipmunks for Ian, klarer de ikke å synge på grunn av sceneskrekk. Dagen forverres ettersom Dave blir avskjedigetfra reklamejobben sin på grunn av at Chipmunks ubevisst hadde ødelagt presentasjonen hans. Mens han er vert for middag med tidligere kjæreste Claire, sliter Dave med å skjule Chipmunks etter at Alvin forsøker å skape en romantisk atmosfære, noe som gjør Claire ukomfortabel og får henne til å forlate. For å gjøre det opp til ham, drar Chipmunks til Ians overdådige herskapshus hvor de synger Daves sang for ham, og får Ian til å signere en platekontrakt.

Chipmunks blir raskt internasjonalt suksessrike. Når Dave, bekymret for deres velvære, insisterer på at Chipmunks er for unge til å håndtere berømmelse, overbeviser Ian dem om at Dave holder dem tilbake. Etter en misforståelse velger Chipmunks å bo med Ian, hvis eneste interesse er å tjene på Chipmunks' suksess. Når Chipmunks ankommer Ians herskapshus, skjemmer han dem bort med godteri og leker, og de legger ut på en landsomfattende tur fra kyst til kyst, der Ian bestemmer seg for å utnytte naiviteten deres ved å overarbeide dem konstant. Frustrert over det Ian har gjort mot Chipmunks, bestemmer Dave seg for å infiltrere konserten deres på Orpheum Theatre for å gjenforenes med dem.

Før turneen deres kan begynne, forklarer en veterinær til Ian at stemmene til Chipmunks har vært utslitte på grunn av utmattelse og foreslår at de tar en lang pause, men siden Ian ikke vil avlyse konserten, råder han Chipmunks til å leppe. -synkronisering . Med Claires hjelp får Dave komme inn på konserten; Chipmunks ser Dave og bestemmer seg for å sabotere showet. Ian låser Chipmunks inn i et bur og forbereder seg på å ta dem med på verdensturneen deres, og rømmer i limousinen sin med Dave på jakt, selv om Chipmunks allerede har rømt inn i Daves bil, og erstattet seg selv med utstoppede dyr lokkefugler. Da Dave med glede innrømmer at han elsker Chipmunks som sin egen familie, avdekker Ian flukten, som koster ham både karrieren og formuen.

Alvin og gjengen 2 (2009)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alvin og gjengen 2

Under en veldedighetskonsert i Paris, Frankrike blir Dave alvorlig skadet. Når Dave ligger på sykehus ber han sin tante, Jackie, om å ta vare på Alvin og resten av gjengen. De skal også begynne ved en skole, West Eastman High School. Men når tante Jackie også havner i en ulykke, havner gjengen hos Toby, Jackies barnebarn. I mellomtiden bor Ian Hawke, som har blitt hjemløs og fullstendig blakk etter den første filmen, i kjelleren til JETT Records. Tre syngende kvinnelige jordekorn, Brittany, Jeanette og Eleanor, kjent under navnet The Chipettes, blir oppdaget og ansatt av Ian Hawke i et forsøk på å gjenopplive karrieren hans. På skolen blir Alvin, Simon og Theodore latterliggjort og mobbet av enkelte elever. Skolens rektor Rubin, er en stor fan av musikken deres. Hun hjelper dem med å melde dem på en musikk-konkurranse mellom forskjellige skoler, som heter Battle of the Bands.

På en generalprøve til denne musikk-konkurransen dukker plutselig Ian Hawke opp og introduserer sine nye stjerner, The Chipettes. Alvin og gjengen blir sjokkerte over å se jentene samarbeide med Ian. Det blir raskt rivalisering mellom sangerne når Ian overbeviser rektor Rubin om å la "The Chipettes" konkurrere i Battle of the Bands. Begge gruppene ønsker å representere skolen i Battle of the Bands, og rektor Rubin setter opp en konsert, for at de to gruppene skal konkurrere mot hverandre om hvem skal representere skolen i selve Battle of the Bands. I mellomtiden blir Alvin populær blant de andre elevene, og han blir med på skolens fotballag. Men han vet ikke at neste fotball-kamp går samtidig som en konsert sammen med gjengen. Under konserten forteller Theodore og Simon til fansen deres at Alvin ikke kan komme, og at gjengen derfor ikke kan opptre. Dette fører til en seier for de kvinnelige The Chipettes. Når Alvin endelig dukker opp lenge etter at konserten er over, finner han konsert-salen helt tom. Alvin forsøker å be gjengen sin om unnskyldning for at at han sviktet dem, men de ignorerer ham.

Theodore besøker en dyrehage dagen etter, og Alvin og Simon reddet ham fra en ørn. Dette fører til at de tre blir venner igjen. The Chipettes får i oppdrag om å åpne en konsert for Britney Spears, samme kveld som Battle of the Bands skal avholdes. Deres manager, Ian Hawke, overbeviser dem om å dumpe konkurransen ved skolen, og heller opptre ved konserten som han mener er langt viktigere for dem. The Chipmunks og The Chipettes velger istedet å opptre sammen under Battle of the Bands ved skolen. Dave kommer fra sykehuset for å se gjengen under konkurransen, og han er positiv til at "The Chipettes" skal flytte inn sammen med Alvin og gjengen.

Alvin og gjengen 3 (2011)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alvin og gjengen 3

To år etter hendelsene i den forrige filmen drar Dave, Chipmunks og Chipettes på et cruiseskip på vei mot International Music Awards. Begge gruppene ender opp med å skape problemer, og kulminerte med at Dave spiste middag med kapteinen for å be om unnskyldning for problemer. Han ber dem bli på rommet sitt, bare for at alle (unntatt Theodore) skal rømme til kasinoene. Dave oppdager sin tidligere veileder, Ian Hawke jobber som skipets sikkerhetsmonitor utkledd som en pelikan, og er ute for å informere kapteinen hvis Chipmunks og Chipettes forårsaker flere problemer. Dagen etter bestemmer Alvin seg for å paraseile på en drage, men dragen flyr bort med ham og de andre Chipmunks. Dave drar på en hangglider for å prøve å finne dem, men Ian prøver å stoppe ham, noe som resulterer i at de begge havner i Stillehavet.

I mellomtiden finner Chipmunks en øy og de sover for natten. Dave verver Ians hjelp til å finne den samme øya og begynne å lete etter Chipmunks. Neste morgen går jordegern og finner mat, og mens de gjør det, dukker en øyskipemann ved navn Zoe opp og ser jordegern for første gang. De går deretter til Zoes trehytte hvor Eleanor forstuer ankelen og Simon blir bitt av en edderkopp; dets bivirkninger inkludert personlighetsendringer og tap av hemming.

Morgenen etter ser alle Simons personlighet endret der han tror han er en franskmanneventyrlystne jordekorn ved navn Simon(e). «Simone» blir tiltrukket av Jeanette, men tar ikke like vennlig mot Alvin og Brittany. Senere tar Zoe «Simone», Jeanette, Eleanor og Theodore til en innsjø med en foss og "Simone" finner en hule. Han kommer tilbake med et gullarmbånd som han gir til Jeanette som en krone. Brittany og Alvin ser en aktiv vulkan dagen etter, og de bestemmer seg for at de må forlate øya med de andre. Theodore og "Simone" finner Dave og Ian og de drar for å møte de andre jordegern. De begynner alle å forberede en flåte for å få dem bort fra øya, og alle blir tildelt en jobb. Når Jeanette og «Simone» går og leter etter mat, blir «Simone» slått bevisstløs og Jeanette blir kidnappet; "Simone" går tilbake til Simon etterpå.

Alle finner Simon våken og han kan ikke huske noe siden bittet. De oppdager at Zoe har tatt Jeanette og de setter kursen mot fossen. Da de nærmet seg trestokken for å krysse, bestemmer Dave og Alvin at de skal gå og finne Jeanette. Mens Zoe tvinger Jeanette til å hente skatten i hulen ved å binde henne til et tau, avslører hun at hun aldri var en skibbrudden, men kom til øya med vilje for å finne skatten, men på grunn av effekten av å bo alene på øya for ti år har hun blitt mentalt sinnssyk og er nådeløst villig til å finne skatten for enhver pris. Alvin og Dave kommer henne til unnsetning. Øya begynner å rumle igjen og Zoe slipper tauet og Jeanette løper med Dave og Alvin tilbake til flåten. Da de når tømmerstokken for å krysse, faller Dave nesten.

Alvin og en reformert Ian overbeviser Zoe om å hjelpe til med å redde Dave. De løper deretter mot flåten og slipper unna utbruddet. Mens han er på flåten, unnskylder Zoe Jeanette for å ha kidnappet henne og tvunget henne til å hente skatten. I gave gir Jeanette Zoe gullarmbåndet som Simon hadde gitt henne. Alvin forsoner seg med Dave og de blir reddet. Chipmunks og Chipettes opptrer på International Music Awards. Ian starter også en ny karriere som manusforfatter ved å selge et manus om Zoes historie til Hollywood, tjene ham rikdommen tilbake og gjøre Zoe berømt.

Alvin og gjengen: I farta (2015)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Alvin og gjengen: I farta

Fire år etter hendelsene i den tredje filmen har Alvin, Simon og Theodore, sammen med Chipettes – Brittany, Jeanette og Eleanor – flyttet til et nytt hus og satt opp en overraskelsesbursdagsfest for Dave Seville som også fungerer som en lykke til/reisefest for Chipettes, som etter planen skal være gjestedommere på American Idol. Alvin inviterer og ansetter mange mennesker og kjendiser til Simons forferdelse. Selv om Dave er misfornøyd, går han med på å ta dem med på minigolf, der Chipmunks møter Samantha, som han har vært sammen med de siste månedene. Mens Chipmunks liker Samantha, er sønnen Miles en bølle som misbruker trioen fysisk. Senere finner Chipmunks en forlovelsesring i en pose Dave tok med seg hjem og tror at han kommer til å fri til Samantha. De innser i skrekk at Dave og Samantha giftet seg ville gjøre Miles til deres stebror, prøver de å stjele ringen, men lykkes ikke.

Dave må produsere en plate for den voksende popartisten Ashley Gray i Miami, og bestemmer seg for å ta med seg Samantha. Chipmunks og Miles blir sammen, men de blir enige om å dra til Miami for å sabotere det antatte forslaget. The Chipmunks doper tre ekorn og kler dem opp i klærne for å lure den vanskelige naboen, fru Price, som ble bedt om å passe på dem. Chipmunks reiser på et fly, men Theodore slipper ut en ape, som deretter slipper ut flere dyr som forårsaker en nødlanding og frustrerer den skruppelløse luftmarskalk James Suggs, som blir avslørt for å mislike Chipmunks fordi kjæresten hans dumpet ham i julen for å være det. inn i dem på den tiden, og eliminerte effektivt sjansen hans til å bli en FBI-agent, så han setter dem på No Fly List (bortsett fra Miles).

Chipmunks opptrer på en bar, men blir fanget av Suggs, Alvin starter en barkamp og Chipmunks rømmer. De hopper inn i en drosje som sitter utenfor. Etter at drosjesjåføren får vite at de ikke kan betale ham, sparker han de fire ut av førerhuset. Chipmunks og Miles hviler ved et gammelt tre, og han avslører at faren forlot ham da han var fem år gammel, noe som fikk de fire til å knytte bånd og se hverandre i forskjellige lys. De samler inn penger for å ta en buss til New Orleans, og opptrer på Mardi Gras - paraden, som får oppmerksomheten til Dave når den sendes på direktesendt TV og lar Chipmunks få Suggs, som har fulgt dem, til å bli full av måneskinn .

Dave og Samantha finner Miles and the Chipmunks på Louis Armstrong New Orleans internasjonale lufthavn og straffer dem for å ha sniket seg ut og ikke svart på mange tapte anrop og tekstmeldinger fra Dave. Med Chipmunks nå på No Fly List, må Dave kjøre guttene. Når de ankommer Miami, avslører Alvin at han stjal ringen fra containeren, og dermed ødela forslaget. Imidlertid hadde Miles knyttet bånd til Chipmunks under turen deres og var opprørt over at de feiret over dette, og tenkte at de bare ikke ville ha ham rundt. Han krysser gaten med hodetelefonene på og blir nesten påkjørt av en bil, men Chipmunks svinger Theodore og skyver Miles ut av veien, og redder livet hans. De blir enige om å gi ringen tilbake.

Under middagen innhenter Suggs Chipmunks, men de fanger ham i en heis. Miles og Chipmunks returnerer ringen til Dave og sier at de aksepterer Samantha og Miles i familien, men Dave avslører at ringen tilhørte vennen hans Barry (Eddie Steeples), som fridde til kjæresten hans, Alice. Som et siste forsøk prøver de å gjøre opp med ham ved å synge en ny sang for ham på lanseringsfesten ved hjelp av Chipettes, Ashley og Miles. De returnerer også ringen til Barry, som prøver på nytt frieri til Alice, og denne gangen godtar Alice. Etter å ha tilgitt dem (mens han også ba om unnskyldning for å ha gått over bord med hans ingen musikk-policy, som var straffen deres), adopterer Dave offisielt Chipmunks som sine sønner.

Filmkritikernes mening[rediger | rediger kilde]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Alvin og gjengen 28%[1] 39[2] A[3]
Alvin og gjengen 2 20%[4] 41[5] A[3]
Alvin og gjengen 3 12%[6] 24[7] B+[3]
Alvin og gjengen: I farta 15%[8] 33[9] A–[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Alvin and the Chipmunks (2007)». Rotten Tomatoes. Besøkt 15. juni 2019. 
  2. ^ «Alvin and the Chipmunks». Metacritic. Besøkt 16. november 2015. 
  3. ^ a b c d «CinemaScore». CinemaScore. Arkivert fra originalen 6. februar 2018. Besøkt 6. februar 2018. 
  4. ^ «Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel (2009)». Rotten Tomatoes. Besøkt 15. juni 2019. 
  5. ^ «Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel». Metacritic. Besøkt 16. november 2015. 
  6. ^ «Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked (2011)». Rotten Tomatoes. Besøkt 15. juni 2019. 
  7. ^ «Alvin and the Chipmunks: Chipwrecked». Metacritic. Besøkt 16. november 2015. 
  8. ^ «Alvin and the Chipmunks: The Road Chip (2015)». Rotten Tomatoes. Besøkt 15. juni 2019. 
  9. ^ «Alvin and the Chipmunks: The Road Chip». Metacritic. Besøkt 16. november 2015.