Alv Kragerud

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alv Kragerud
Født20. august 1932Rediger på Wikidata
Død21. april 2010Rediger på Wikidata (77 år)
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Professor, teologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Medlem av Det Norske Videnskaps-AkademiRediger på Wikidata

Alv Kragerud (født 20. august 1932 i Høland, død 21. april 2010) er en norsk dr.philos. og dr.theol. og tidligere professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen.

Han tok artium 1950, ble cand. theol. ved Universitetet i Oslo 1954, dr.theol. ved Universitetet i Hamburg 1958, dr. philos. ved Universitetet i Oslo 1967. Han vekslet i flere år mellom forskning og prestetjeneste i Svenska Kyrkan. Han trakk seg tilbake fra professoratet ca 1980.

«Kragerud var først utdannet som teolog, og skrev doktorgradsavhandling i Tyskland om «yndlingsdisippelen» i Johannesevangeliet. Men siden ble han trukket mot religionshistoriens store kunnskapsområder. Han lærte seg språkene, fra gammelegyptisk til sanskrit, og satte seg inn i religionsvitenskapelig teori. Han ble stipendiat og senere universitetslektor i religionshistorie i Oslo. Den filosofiske doktorgraden tok han i 1967, med en avhandling om Pistis Sophia, et gnostisk skrift fra senantikkens Egypt. Samme år kom han til Bergen som professor i det nyopprettede faget religionsvitenskap. Kragerud var en usedvanlig språklig og filologisk begavelse. Tekstseminarer med ham var en grensesprengende opplevelse. Han fikk tekstene til å åpne seg, selv i de minste detaljer, mot store religionshistoriske innsikter. Det lå i religionsvitenskapens natur at den også måtte våge å sammenligne og å generalisere på tvers av religionene. Den måtte også være tverrfaglig, og ta til seg innsikter fra sosiologi, psykologi og symbolteori. Denne helhetsvisjonen for religionsvitenskapen er noe vi i dag tar for gitt, men den var temmelig ny i Norge i 1967. Bergensfaget, slik det ble grunnlagt av Alv Kragerud, viste her vei for resten av landet.»[1]

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

  • Der Lieblingsjünger im Johannesevangelium : Ein exegetischer Versuch (1959)
  • Om Evangelium Veritatis I Norsk teologisk tidsskrift, 1961 og 1965
  • Om Apocryphon Johannis I Norsk teologisk tidsskrift, 1962 og 1965
  • Die Hymnen der Pistis Sophia (1967)
  • Mennesket og religionen (1971)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Einar Thomassen i nekrolog i Bergens Tidende, 28.4.2010