Altumskalare

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Altumskalare
Altumskalare
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pterophyllum altum
Pellegrin, 1903
Norsk(e) navn: altumskalare,
altumscalare,
altum
Hører til: skalarer,
Cichlasomatinae,
ciklider
Habitat: tropisk ferskvann
Utbredelse: Amazonasbekkenet

Altumskalare (Pterophyllum altum) er en fisk som lever i tropisk ferskvann. Den finnes i elvene Negro og Orinoco i Amazonasbekkenet.

I likhet med discuser og de andre artene i skalareslekten (Pterophyllum), har den en kropp som er sterkt sammenpresset fra sidene. Grunnfargen er sølv, og på siden har den fire brede, mørke, loddrette striper. Den første stripen går gjennom øyet, den tredje fra spissen av ryggfinnen til gattfinnens spiss, og den fjerde over haleroten. Mellom hver av de mørke stripene går det en svakere stripe.

Altumskalare er den største arten i skalareslekten. Den kan bli 18 cm lang TL og 20 cm høy.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Altumskalare trenger en vanntemperatur på mellom 20 og 30 °C og bløtt vann. En pH på 6,0 – 8,0 anbefales ofte. I noen av de naturlige habitatene til arten ligger pH gjerne mellom 4,8 og 6,2 eller mellom 4,5 og 5,8.

Altumskalare bør på grunn av høyden ikke holdes i akvarier som er grunnere enn 60 cm. Når det gjelder volum kan 200 liter regnes som et minimum, men de fleste altumskalarer går i akvarier som er større enn dette.

De kan bli opptil ti år gamle. Ungfisk trives i stim, voksne i par. Prisene starter vanligvis på ca. 175 kroner.

Denne cikliden forveksles ofte med sin slektning, vanlig skalare, som er mer utbredt i akvaristikken og enklere å holde.

Altumskalare eller skalare?[rediger | rediger kilde]

Viltfangede skalarer og skalarer som nedstammer fra Peru har generelt en høyere kroppsform enn avlsvariantene som er vanlig i zoo-butikkene. Slike eksemplarer kan for et utrent øye ligne på altumskalarer som ligger mye høyere i pris enn vanlige skalarer. Hvis man ikke er sikker på at man selv klarer å se forskjell på artene, bør man være forsiktig med å kjøpe altumskalarer, både fra private og fra dyrebutikken.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

iktyologistubbDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.