Alone in Berlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alone in Berlin
Generell informasjon
SjangerDramafilm
Utgivelsesår2016
Prod.landTyskland
Lengde103 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiVincent Pérez
ProdusentStefan Arndt
Uwe Schott
ManusforfatterVincent Pérez
Achim von Borries
Basert påEvery Man Dies Alone av Hans Fallada
MusikkAlexandre Desplat
Foran kamera
Hovedrolle(r)Emma Thompson
Brendan Gleeson
BirollerDaniel Brühl
Mikael Persbrandt
Annen informasjon
Prod.selskapX-Filme Creative Pool
DistributørX-Verleih
Premiere15. februar 2016
Eksterne lenker

Alone in Berlin er en tysk dramafilm fra 2016 regissert av Vincent Pérez. Manus ble skrevet Pérez, sammen med Achim von Borries.

Historien var basert på boken «Every Man Dies Alone» fra 1947, skrevet av Hans Fallada. Romanens karakterer Otto og Anna Quangel opplever at sønnen deres dør i Frankrike, og etter dette begynner paret å skrive postkort for å oppfordre folk til å protestere mot Adolf Hitler og nazi-regimet. Hovedrollene spilles av Emma Thompson, Brendan Gleeson, Daniel Brühl og Mikael Persbrandt. Filmen hadde premiere i Berlin i februar 2016.

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1940 bor Otto og Anna Quangel i Berlin, og de bestemmer seg for å gjøre motstand mot Adolf Hitler og nazistene etter å ha mottatt nyheter om at deres eneste sønn har dødd under andre verdenskrig. Deres økende motstand mot nazi-regimet blir også styrket av skjebnen til en gammel jødisk kvinne som bor i samme leilighetsblokk som dem. Selv om den offisielle deportasjonen av jøder til konsentrasjonsleirer fremdeles ikke har begynt, har jødene ingen rett til juridisk beskyttelse i Tyskland og de har problemer med å skaffe seg arbeid på grunn av deres jødiske bakgrunn. Nådeløse nazister, og andre kriminelle, benytter anledningen til å plyndre den gamle kvinnens leilighet uten å bli straffet for dette.

Til tross for innsatsen til Quangel-ekteparet, og andre vennlige naboer for å hjelpe henne, ender denne forfølgelsen med at den gamle kvinnen hopper fra et høyt vindu og begår selvmord. Quangel-paret begynner å skrive postkort med negative kommentarer mot de nazistiske myndighetene for å oppfordre befolkningen til å stå opp mot Adolf Hitler, og de legger igjen disse postkortene på forskjellige offentlige steder. I begynnelsen ønsker Otto å gjøre alt dette på egen hånd, i håp om å beskytte Anna hvis de blir oppdaget. Men Anna insisterer imidlertid på å ta del i denne farlige aktiviteten.

Gestapo-inspektør Escherich får snart i oppdrag å finne kilden bak alle disse postkortene. I løpet av de neste tre år med møysommelig innsamling av ledetråder utvikler Escherich en stadig økende respekt for denne unnvikende ukjente motstanderen sin. Men på grunn av sin manglende fremgang over lengre tid blir Escherich etter hvert tvunget til å henrette en annen mann, selv om han er helt sikker på at denne mannen egentlig ikke hadde noen som helst forbindelser med postkortene.

Men etter at noen postkort ved et uhell faller ut av Ottos lomme på arbeidsplassen hans, blir han endelig avslørt og arrestert. Han forblir stoisk over dødsdommen sin, og prøver forgjeves å ta på seg all skyld. Men han mislykkes i å redde Anna. Etter at ekteparet blir henrettet, er Escherich alene på kontoret sitt. Han samler opp parets hundrevis av postkort, som han sprer ved å kaste ut av det åpne vinduet sitt ved politi-stasjonen. Deretter begår han selvmord, og filmen avsluttes med at alle postkortene virvler i vinden, faller ned på gaten i Berlin, og blir plukket opp av tilfeldige forbipasserende.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Emma Thompson som Anna Quangel
  • Brendan Gleeson som Otto Quangel.
  • Daniel Brühl som inspektør Escherich.
  • Mikael Persbrandt som Standartenführer Prall
  • Monique Chaumette som Fru Rosenthal
  • Joachim Bissmeier som Herr Fromm
  • Lars Rudolph som Enno Kluge
  • Louis Hofmann som Hans Quangel
  • Godehard Giese som oberst Krüger
  • Jacob Matschenz som Dietrich Necker
  • Katharina Schüttler som Claire Gehrich.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]