Hopp til innhold

Aloe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aloe
Nomenklatur
Aloe
L, 1753
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenAsparagales
FamilieAloefamilien
UnderfamilieAsphodeloideae
Økologi
Antall arter: ca. 400
Habitat: tørre områder
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Aloe, ofte skrevet Aloë, er en gruppe kraftig bygde planter, og består hovedsakelig av en rosett av store, tykke blader. Det er over 250 arter, både urteliknende og treformede, og de fleste i Sør-Afrika. Mange utbredte varianter av aloe ser ut til å mangle stamme, og har rosetten voksende rett ut av jorda. Andre varianter kan ha en forgrenet eller uforgrenet stamme som bladene springer ut fra. Bladene er stort sett lanseformede. Flere av disse plantene vokser i nedbørfattige områder, men de tåler godt mye regn.

Mange av disse plantene formerer seg ved at en eldre fullvoksen plante vokser opp en spydformet stilk fra midten av rosetten. Spydet kan bli flere meter høyt. Veksthastigheten på stilken er for noens vedkommende nesten synlig fra time til time. På toppen av stilken setter planten en skjerm, eller et grennettverk der det etter hvert vokser ut nye miniutgaveer av moderplanten. Stilken tørker så inn slik at den velter, og de nye plantene får et nytt felt å finne rotfeste i. En vil derfor ofte finne aloer i markerte klynger. Prosessen avsluttes ved at moderplanten dør.

En myte fra Kanariøyene forteller at Guanche-adelen brukte voksende aloespyd som tortur for å oppnå tilståelser eller til avstraffelse, ved å surre synderen fast over en spirende plante.

Aloe vera er en utbredt medisinplante.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]