Alma mater

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Universitetet i Havanna med alma mater i forgrunnen

Alma mater er latin og betyr «nærende mor». I antikkens Roma var det en tittel på modergudinnen, og i den kristne middelalderkirken på jomfru Maria.

Innenfor den akademiske verden brukes uttrykket til å betegne universitetet, og da særlig det universitet som har fostret en alumnus. I den forbindelse har uttrykket sitt opphav i navnet på Universitetet i BolognaAlma Mater Studiorum Università di Bologna, Europas eldste universitet som ble etablert i 1088. Også Berlins Humboldt-universitet spiller en sentral rolle i den betydning uttrykket har fått innen akademia. Universitetet er kjent som «alle universiteters mor», og dets latinske navn er Alma Mater Berolinensis.

I USA er det vanlig at også high school og til og med grunnskole henvises til med uttrykket alma mater. Også skolesangen som det er vanlig at amerikanske utdanningsinstitusjoner har, henvises til med ordene alma mater.

Også betegnelsen immatrikulering, henspiller på den samme funksjonen mater idet det tenkes at universitet forsyner studenten med kunnskap og tar hånd om dennes utdanning.