Alumn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Alumn er et latinsk ord som brukes om tidligere studenter ved et universitet eller en høgskole. På latin er formen alumnus, flertall alumni, hankjønnsformer og alumna, flertall alumnae, hunkjønnsformer.[1][2] På norsk er Språkrådets anbefaling å bruke det kjønnsnøytrale alumn i entall og alumner i flertall. Alumnus- brukes i sammensetninger som alumnusarrangement eller alumnusnettverk[1].

Alumnene er ved en del læresteder organisert i alumnusorganisasjoner, som gjerne arrangerer studentgjenforeningstreff og pengeinnsamlinger. Ved noen universiteter sitter representanter for alumnusorganisasjonene i universitetsstyret.

Medlemskap i en alumnusorganisasjon er ofte en selvfølge i engelsktalende land. Universitetene bruker også sitt nettverk av alumner til å samle inn penger. Ved norske læresteder er alumnusarbeid relativt nytt, og det er i liten grad økonomisk rettet. I stedet tenker man at kontakt med sine alumner er en viktig del av samfunnsengasjementet til et universitet, og at universitetets egne alumner kan være dets beste ambassadører, særlig med tanke på studentrekruttering,[3] og som en «møteplass for kunnskapsdeling og erfaringsutveksling mellom universitetet og samfunns- og arbeidsliv».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Språkrådet: Alumnus, alumner, alumnusnettverk. 30.11.2010.
  2. ^ (no) Alumn i Store norske leksikon
  3. ^ Dag Rune Olsen: "Vel overståtte alumnusdager Arkivert 24. mai 2014 hos Wayback Machine.." Rektoratets blogg. Universitetet i Bergen, 12.05.2014.
  4. ^ NTNU Alumni

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]