Alloway

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alloway
Skotsk gælisk: Allmhaigh
Postkontoret i sentrum
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landSkottlands flagg Skottland
Region:South Ayrshire
Trad. grevskap:Ayrshire
StatusLandsby (village)
Befolkning4 245
Kart
Alloway
55°25′58″N 4°38′00″V

Alloway (skotsk-gælisk: Allmhaigh) er en landsby i South Ayrshire i Skottland. Den regnes som en forstad til regionens administrasjonsby, Ayr. Landsbyen er mest kjent for å være fødestedet til dikteren Robert Burns (1759–1796) og lokaliseringen for diktet Tam o'Shanter (1790) som omtaler Alloway, blant annet kirken og brua Brig o'Doon.[1] Det er reist et minnesmerke over Burns i byen.

Tobias Bachope (ca. 1665–1710), mureren ansvarlig for byggingen av godsene Hopetoun House, Craigiehall og Kinross House, kom også fra Alloway. Noen historiske deler av landsbyen utgjør et verneområde. Alloway har flere museer. Landsbyen og områdene rundt ble innlemmet i Royal Burgh of Ayr i 1935, og den utvidede landsbyen er nå en forstad til Ayr.

Robert Burns[rediger | rediger kilde]

Burns Cottage

Fødestedet til Robert Burns, kjent som Burns Cottage («Burns’ hytte») , ligger i Alloway, nå ved siden av et museum som inneholder originale manuskripter av hans poesi. Et minnesmerke fra 1800-tallet over Burns, formet av Thomas Hamilton, ligger ved foten av landsbyen ved siden av den nåværende kirken.

Den nærliggende, nå ødelagte kirken Alloway Auld Kirk og broen Brig o' Doon er omtalt i diktet Brig o'Doon, og er for tiden turistattraksjoner. Burns far, William Burnes, er gravlagt i Auld Kirk. For å legge til et «spøkelsesaktig» utseende til stedet, tennes grønne lys over det om natten.

Hele området knyttet til Burns, som omfatter Burns Cottage, Brig o' Doon, Alloway Auld Kirk, de gamle og nye museumsbygningene, Burns-monumentet og relevante lokale landemerker, vedlikeholdes av National Trust for Scotland som museum for Robert Burns’ fødested.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Birch, Dinah, red. (2009): «Tam o'Shanter», The Oxford Companion to English Literature, Oxford Companions (7. utg.), Oxford University Press, ISBN 978-0-19-280687-1
  2. ^ «Robert Burns Birthplace Museum», Burnsmuseum.org.uk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Alloway – kategori av bilder, video eller lyd på Commons