Alikhan Bukeikhanov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Alikhan Bukeikhanov
Født5. mars 1866Rediger på Wikidata
Q24935227 (Karkaralinsk Uyezd, Det russiske keiserdømmet)
Død27. sep. 1937[1]Rediger på Wikidata (71 år)
Moskva (Sovjetunionen)
BeskjeftigelseSkribent, politiker, naturviter Rediger på Wikidata
Embete
 • Medlem av Statsdumaen i Det russiske keiserrike Rediger på Wikidata
Utdannet vedImperial Forestry Institute
BarnElizaveta Alikhanovna Saduakasova
PartiKadettpartiet
NasjonalitetSovjetunionen
GravlagtDonskoj-gravlunden
Signatur
Alikhan Bukeikhanovs signatur

Alikhan Nurmukhameduly Bukeikhanov (5. mars 1866–27. september 1937) var en kasakhisk politiker og skribent som var statsminister i den provisoriske regjeringen i Alash Orda eller Alash-autonomiet i det som i dag er Kasakhstan fra 1917 til 1920.[2][3]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Alikhan Bukeikhanov ble født i en kasakhisk, muslimsk familie 5. mars 1866 i Tokyrauyn Volost i Det russiske keiserdømmet (tsar-riket). Han var sønn av Nurmuhammed Bukeikhanov og sønnesønns sønn av Barak Sultan, tidligere khan (eller sultan) i Orta Juz, et khanat som var dannet i de østlige provinsene av Den gylne hordes rike. Barak Sultan var en direkte etterkommer etter Djengis Khan, noe som ga ham høy status i samfunnet.[4] Bukeikhanov fullførte Omsk Technical School i 1890 og studerte etter det økonomi ved Saint Petersburg Forestry Institute hvor han ble uteksaminert fra det økonomiske fakultet i 1894. Det er antatt at han var influert av de sosialistiske ideene i studietiden.

Etter studiene returnerte han til Omsk hvor han jobbet som lærer i den kasakhiske skolen fra 1895 til 1897.[5] Fra 1896 deltok han i flere ekspedisjoner og prosjekter som studerte kultur og tradisjoner i det russiske sentralasia. Han utga blant annet boka Sauehold på steppelandet (Ovtsevodstvo v stepnom krae) som beskrev og analyserte husdyrholdet i sentralasia. Det var også han som først skrev en biografi om den kasakhiske dikteren Abaj Qunanbajulij og som i 1909 sto bak utgivelsen av Qunanbajulijs samlede verker.[6] Qunanbajulij var en nasjonalistisk kulturpersonlighet blant kasakhene og ble en inspirator til den kasakhiske nasjonale bevegelsen som førte til dannelsen av Alash Orda som eksisterte som en forløper for Kasakhstan fra 1917 til 1920.

Politisk virksomhet[rediger | rediger kilde]

I 1905 meldte Bukeikhanov seg inn i Kadettpartiet (Det konstitusjonelt-demokratiske parti) og han prøvde samme år å danne et demokratisk parti for kasakhene, men dette forsøket mislyktes. Etter dette forsøket ble han arrestert og fikk forbud mot å oppholde seg på steppene. Han dro til Samara lenger vest i Russland hvor han i 1906 ble innvalgt i Statsdumaen for Kadettpartiet. I 1908 ble han igjen arrestert og sendt til Samara hvor han oppholdt seg til 1917.

Akhmet Baitursynov, Alikhan Bukeikhanov og Mirjaqip Dulatuli i Orenburg i 1913.
Bukeikhanov sammen med Alash-intelligentsiaen i Semej i 1918.

I april 1917 tok Bukeikhanov, sammen med Akhmet Baitursynov og flere andre kasakhiske politikere initiativ til en all-kasakhisk kongress i Orenburg.[7] I en resolusjon fra kongressen ble det krevd at alt land som var konfiskert av tsar-regimet skulle gis tilbake til den lokale befolkningen, og at settlere utvises fra de kasakh-kirgisiske territoriene. Andre resolusjoner krevde at kasakhene selv fikk herredømme over de lokale skolene, og at de kasakhiske muslimenes verneplikt på østfronten under Første verdenskrig som ble innført i 1916, ble opphevet. Blant aktivistene var det også divergenser; Bukeikhanov tilhørte en gruppe liberale innen Kadettpartiet som satte fokus på økonomiske utfordringer, mens andre la mer vekt på å forene de tyrkiske folkeslagene innenfor Russlands grenser.[8]

Tre måneder senere ble det avholdt en ny kasakh-kirgisisk kongress i Orenburg. Der ble for første gang ideen om territorial selvstendighet lansert, og et nytt parti, Alash Orda (Alash-autonomiet), ble stiftet.[9] Før Februarrevolusjonen i 1917 hadde Bukeikhanov samtaler med Kadettpartiet i håp om en avtale om selvstendighet for kasakhene. Han kontaktet også lederen for den provisoriske regjeringen, Alexandr Kerenskij, som foreslo å utnevne Bukeikhanov til kommisær i Turgaj Oblast (som omfattet sentrale deler av dagens Kasakhstan). Den 19. mars 1917 ble han utnevnt til den provisoriske regjeringens kommisær i Turgaj Oblast. Etter Oktoberrevolusjonen i 1917 ble han utnevnt til statsminister i Alash Orda-regjeringen.

I 1920, etter at Sovjetunionen hadde tatt kontroll i regionen, meldte Bukeikhanov seg inn i kommunistpartiet og vendte tilbake til sine vitenskapelige gjøremål. Hans tidligere politiske liv gjorde imidlertid myndighetene mistenksom mot ham, og han ble arrestert både i 1926 og i 1928, mistenkt for kontrarevolusjonær virksomhet. Han satt fengslet i Butyrka-fengselet i Moskva, men ble satt fri igjen på grunn av manglende bevis. I 1930 ble han forvist til Moskva hvor han ble arrestert på nytt i 1937. Han ble dømt til døden[10] og henrettet samme år.

Han ble rehabilitert av de sovjetiske myndighetene i 1989.

Skribentvirksomhet[rediger | rediger kilde]

Bukeikhanovs viktigste publikasjon var Kigizy («Kasakhene») fra 1910 som ble publisert i Kadettpartiets bok om nasjonalitetene, redigert av A. I. Kostelianski[11] I tillegg deltok han i opprettelsen av Qazaq, en kasakhspråklig avis, og han skrev en rekke bidrag i avisene "Dala Walayatynyng Gazeti" (Omsk), "Orenburgskii Listok", "Semipalatinskii Listok", "Turkestanskie Vedomosti" (Tasjkent), "Stepnoi Pioner" (Omsk), og "Sary-Arqa" (Semej). Han var også bidragsyter til Ay Qap og "Sibirskie Voprosy".

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Historical Encyclopedia of Siberia[Hentet fra Wikidata]
 2. ^ Chahryar Adle (2005). History of Civilizations of Central Asia: Towards the contemporary period: from the mid-nineteenth to the end of the twentieth century. UNESCO. s. 255–256. ISBN 9789231039850. 
 3. ^ «Памятник лидерам Алаш Орды установили в Нур-Султане». tengrinews.kz. 4. juli 2021. 
 4. ^ Sultan-Khan Akkuly (Desember 2014). «Childhood and boyhood of the future leader of the nation: Alikhan was born different» (PDF). e-history.kz. 
 5. ^ Sultan-Khan Akkuly (21. oktober 2014). «Alikhan Bokeikhan: prison epopee». e-history.kz. Arkivert fra originalen 6. mars 2019. Besøkt 29. januar 2023. 
 6. ^ Aigul Bidanova (21. august 2013). «Ethnic Costumes in 1902 Exhibition Came From Abai». The Astana Times. 
 7. ^ Pipes 1997, side 84
 8. ^ Pierce 1960, side 260
 9. ^ Pipes 1997, side 85
 10. ^ Ernat Melsuly (23. oktober 2020). «The great son of the great steppe». Qazaqstan. 
 11. ^ George N. Rhyne, Edward J. Lazzerini, Bruce Friend Adams (2003). The Supplement to The Modern Encyclopedia of Russian, Soviet and Eurasian History: Bashkir Autonomous Soviet Socialist Republic. Academic International Press. s. 216. 

Kilder[rediger | rediger kilde]