Ali Pasja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ali Pasja
FødtKavala
Død7. okt. 1571Rediger på Wikidata
Nafpaktos
Patrasbukten
Beskjeftigelse
Embete
  • Kapudan Pasha (1567–1571)
  • Beylerbey of Egypt Rediger på Wikidata
NasjonalitetDet osmanske rike

Ali Pasja (eller Müezzinzade Ali Pasja; død 7. oktober 1571 ved Lepanto) var en osmansk admiral. Jan var øverstkommanderende for den osmanske flåtestyrken som var med i ajaget ved Lepanto i 1571.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Ali Pasja var sønn av en muezzin (derav tilnavnet) i Istanbul.[trenger referanse] Han var sultan Selim II og hans haremsdamers favoritt. Haremsdamene hadde hørt Alis vellydende stemme fra moskeens minaret når han i stedet for sin far hadde kalt til bønn.[trenger referanse]

Karriere[rediger | rediger kilde]

Ali hadde en fremgangsrik militær og administrativ løpebane til lands og til vanns. I mai 1560 var han med på sjøslaget ved Djerba. Fra 1563 til 1566 var han wali (guvernør) av Egypt, og i 1565 kommanderte han den egyptiske kontingent under beleiringen av Malta.

Sommeren 1570 kommanderte Ali Pasja den flåte som transporterte de osmanske invasjonsstyrker under Lala Kara Mustafa Pasja som skulle erobre Kypros, og deretter lå utenfor det sørlige Egeis og slik blokkerte venetianske forsøk på å få bragt forsterkninger til Kypros.

I 1571 ble han øverstkommanderende (Kapudan Pasja og Kaptan-ı Derya) for den osmanske flåte, etter at hans forgjenger Piale Pasja hadde mistet sultanens gunst.[trenger referanse] Likesom Piale Pasja hadde også Ali Pasja en av sultan Selims døtre som hustru.

Lepanto[rediger | rediger kilde]

Ali Pasja kommanderte den osmanske flåten som ble beseiret i sjøslaget ved Lepanto i 1571 av en kristen flåte ledet av Juan de Austria. For å styrke sine styrkers kampmoral hadde Selim gitt sin admiral et av rikets mest verdifulle symboler, det store «kalifenes banner», et grønt banner bestykket med Allahs navn 28.000 ganger med gullskrift.[trenger referanse]

Både Ali Pasja og hans motpart Juan de Austria var ganske unge. Han var dessuten ikke egentlig noen sjøsoldat, men mer en landsoldat.[trenger referanse] Og han var mer pågående enn omhyggelig taktiker.[trenger referanse] Straks styrkene lå overfor hverandre den 7. oktober gikk han inn i direkte duell med motstanderen. Hans flaggskip, Sultana, kjempet dekk mot dekk mot Juan de Austrias La Real. Snart ble Ali truffet av en muskettsalve, falt sammen alvorlig såret, og ble - til tross for ordren om at han skulle fanges levende - halshugd av en spansk soldat. Hans hode ble satt høyt opp på stake. Dette, og erobringen av Kalifenes banner, svekket kampmoralen hos den tyrkiske flåte, og dette bidro til deres nederlag.[trenger referanse]

Ali Pasjas to yngre sønner ble tatt til fange i slaget. Den eldre av den døde snart i fangenskapet. Den andre ble på forbønn av sin mor sendt hjem av Juan de Austria til Istanbul.

Etterfølger[rediger | rediger kilde]

Ali Pasjas etterfølger som øverstkommanderende for de osmanske sjøkrigskrefter (Kaptan-ı Derya) ble i 1572 Kilic Ali Pasja (= Uludjh Ali Pasja), som hadde utmerket seg i slaget ved Lepanto og klart å komme seg tilbake til Istanbul med en del av flåten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Edward Hamilton Currey: Sea-Wolves of the Mediterranean. John Murrey, London 1910.
  • Angus Konstam: Lepanto 1571: The Greatest Naval Battle of the Renaissance. Osprey, Oxford, 2003, ISBN 1-84176-409-4.
  • Hugh Bicheno: Crescent and Cross: The Battle of Lepanto 1571. Phoenix, London 2004, ISBN 1-84212-753-5.
  • T.C.F. Hopkins: Confrontation at Lepanto. Tom Doherty, New York 2006, ISBN 0-7653-0538-0.