Den internasjonale organisasjonen for lufttransport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den internasjonale organisasjonen for lufttransport
Offisielt navnInternational Air Transport Association, Association du transport aérien international (IATA, יאטא)
Stiftet19. april 1945
LandNederland
HovedkontorMontréal
Adm.dir.Willie Walsh (1. april 2021)
Nettstedwww.iata.org (en)
Kart
International Air Transport Association
45°30′02″N 73°33′42″V

Den internasjonale organisasjonen for lufttransport, engelsk navn International Air Transport Association (IATA), er en internasjonal organisasjon for flyselskaper med hovedkvarter i Montréal i Canada.

Selskapene kan gjennom organisasjonen konsultere hverandre om prissetting, noe som ellers ikke er tillatt av hensyn til konkurranselovgivning. IATA har blitt beskyldt for å fungere som et kartell, og mange lavprisselskaper har ikke fullt medlemskap.

IATA-koder[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: IATA-kode

IATA gir koder bestående av tre bokstaver til flyplasser, og koder bestående av to bokstaver til flyselskaper. Disse brukes ofte i stedet for ICAO-koder.

Transport av farlig gods[rediger | rediger kilde]

IATA regulerer transport av farlig last, og gir ut IATA Dangerous Goods Regulations Manual, som regnes som den autoritative veiledning til transport av farlige materialer. [1]

Transport av skytevåpen[rediger | rediger kilde]

De nåværende IATA-reglene for transport av skytevåpen spesifiserer at skytevåpenet må være tomt for ammunisjon under transport, må være låst i en hard koffert pakket separat fra ammunisjon, og må transporteres som innsjekket bagasje (altså ikke håndbagasje). Ammunisjon må også pakkes i en hard koffert separat fra skytevåpenet, og det kan maksimalt transporteres 5 kg ammunisjon per passasjer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]