Pierre Saint-Amant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pierre Saint-Amant
PierreSaintAmant.JPG
Født12. september 1800
Monflanquin
Død29. oktober 1872 (72 år)
Hydra
Beskjeftigelse Sjakkspiller
Nasjonalitet Frankrike

Jean Henri Marlet: Howard Staunton og Pierre Saint Amant under det kjente sjakkpartiet 16. desember 1843

Pierre Charles Fournier de Saint-Amant (født 12. september 1800 i Monflanquin, død 29. oktober 1872 ved Alger) var en av de mest berømte franske sjakkmestrene, og redaktør av det franske sjakktidsskriftet Le Palamède.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Saint-Amant var statstjenestemann, men forsøkte seg også som skuespiller, journalist og vinhandler. Fritida tilbrakte han i den berømte parisiske sjakk-kafeen Café de la Régence. Etter Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais' død i 1840, ble Saint-Amant regnet som Frankrikes beste sjakkspiller, men helt opp til Bourdonnais' nivå kom han aldri.

I 1836 reiste Saint-Amant til England, der han beseiret en rekke britiske sjakkmestre i flere matcher. Han vant en match 3,5:2,5 mot den sterkeste engelske mesteren, Howard Staunton i London i 1843. Returmatchen ble spilt i Paris, og den vant Staunton 13:8. Med det overtok England sjakkhegemoniet som Frankrike hadde hatt i lang tid.

I årene 1841 til 1847 var Saint-Amant redaktør av sjakktidsskriftet Le Palamède. Deretter gav han opp sjakken og gikk inn i statstjeneste igjen. En tid var han konsul i California.

Da amerikaneren Paul Morphy kom til Paris i 1858, anerkjente Saint-Amant hans overlegne spillestyrke og æret ham med en bankett der tidens beste sjakkspillere var til stede. De spilte flere private partier mot hverandre.

På sitt beste nådde Saint-Amant et historiske elo-tall på 2603 i august 1846. Deretter lå han i tre år på andreplass i verden.

Saint-Amant trakk seg tilbake til Algerie i 1861 og døde der i en ulykke i 1872.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]