Hopp til innhold

Pierre Saint-Amant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pierre Saint-Amant
FødtPierre Charles Fournier de Saint-Amant
12. sep. 1800Rediger på Wikidata
Monflanquin
Død28. okt. 1872[1]Rediger på Wikidata (72 år)
Hydra[2]
BeskjeftigelseSjakkspiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike

Jean Henri Marlet: Howard Staunton og Pierre Saint Amant under det kjente sjakkpartiet 16. desember 1843

Pierre Charles Fournier de Saint-Amant (1800–1872) var en av de mest berømte franske sjakkmestrene, og redaktør av det franske sjakktidsskriftet Le Palamède.

Liv og karriere[rediger | rediger kilde]

Saint-Amant var statstjenestemann, men forsøkte seg også som skuespiller, journalist og vinhandler. Fritida tilbrakte han i den berømte parisiske sjakk-kafeen Café de la Régence. Etter Louis-Charles Mahé de La Bourdonnais' død i 1840, ble Saint-Amant regnet som Frankrikes beste sjakkspiller, men helt opp til Bourdonnais' nivå kom han aldri.

I 1836 reiste Saint-Amant til England, der han beseiret en rekke britiske sjakkmestre i flere matcher. Han vant en match 3,5:2,5 mot den sterkeste engelske mesteren, Howard Staunton i London i 1843. Returmatchen ble spilt i Paris, og den vant Staunton 13:8. Med det overtok England sjakkhegemoniet som Frankrike hadde hatt i lang tid.

I årene 1841 til 1847 var Saint-Amant redaktør av sjakktidsskriftet Le Palamède. Deretter gav han opp sjakken og gikk inn i statstjeneste igjen. En tid var han konsul i California.

Da amerikaneren Paul Morphy kom til Paris i 1858, anerkjente Saint-Amant hans overlegne spillestyrke og æret ham med en bankett der tidens beste sjakkspillere var til stede. De spilte flere private partier mot hverandre.

På sitt beste nådde Saint-Amant et historiske elo-tall på 2603 i august 1846. Deretter lå han i tre år på andreplass i verden.

Saint-Amant trakk seg tilbake til Algerie i 1861 og døde der i en ulykke i 1872.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ fichier des personnes décédées, anom.archivesnationales.culture.gouv.fr, besøkt 9. september 2021[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Archives Nationales d'Outre-mer, anom.archivesnationales.culture.gouv.fr, besøkt 9. september 2021[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]