Aletschhorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aletschhorn
Aletschhorn
Høyde 4 192 moh.
Primærfaktor 1 019 m
Sekundærfaktor 13,5 kilometer
LandSveits’ flagg Sveits
FjellrekkeBern-Alpene
Kart
Aletschhorn
46°27′55″N 7°59′37″Ø

Aletschhorn er et 4192 meter høyt fjell i Bern-Alpene i Sveits. Fjellet hører med i Jungfrau-Aletsch-Bietschhorn-området som UNESCO har tatt med på sin verdensarvliste. Aletschbreen ligger ved foten av fjellet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Aletschhorn er den nest høyeste fjelltoppen i Bern-Alpene, kun Finsteraarhorn er høyere. På nordsiden av fjellet ligger Aletschfirn, en del av Aletschgletscher. I sørvest ligger Ober Aletschgletscher, mens Mittel Aletschgletscher ligger i sør. Begge disse breene er nedbørsfelt til elva Massa, som har sine utspring i Aletschgletcher og ender opp i elva Rhône. Aletschhorn, som ligger midt inne i breområdet, er mindre kjent enn fjelltoppene Jungfrau og Eiger. Disse ligger omtrent ti kilometer lenger nord.

Aletschhorn sett fra Jungfraujoch

Klatrehistorie[rediger | rediger kilde]

Aletschhorn ble besteget for første gang i 1859 av Francis Fox Tuckett, Johann J. Bennen, V. Tairraz og Peter Bohren. Den 18. juni startet de bestigningen fra Mittel Aletschgletscher, på sørsiden av fjellet. Slik mange andre klatrere gjorde på den tiden, tok Tuckett med seg et barometer og gjorde vitenskapelige observasjoner. Han registrerte ekstremt kalde temperaturer og svært sterk vind. Vinden var så kraftig at den truet med å slå klatrerne over ende.

Etter at de hadde nådd toppen, skilte Tuckett og Bennen lag, og Tuckett startet på nedstigningen på nordveggen sammen med Bohren og Tairraz. Han ønsket å gå rett ned i dalen Lötschentall. Like etter at de startet på nedstigningen, gikk et snøskred rett under føttene på klatrerne. De vendte derfor tilbake og foretok nedstigningen på Mittel Aletschgletscher.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]