Eiger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eiger
Eigers nordvegg.
Høyde 3 970 moh.
Primærfaktor 356 m
Sekundærfaktor 2 km[1]
LandSveits’ flagg Sveits
RegionBern
FjellrekkeBern-Alpene
Førstebestigning11. august 1858 av Christian Almer, Charles Barrington og Peter Bohren.
Posisjonskart
Eiger ligger i Alpene
Eiger
Eiger
Eiger (Alpene)
Kart
Eiger
46°34′44″N 8°00′23″Ø
Eigers nordvegg. Jungfraubahn i forgrunnen.

Eiger er et fjell på 3970 moh i Bern-Alpene i Sveits, mellom byene Brig i Wallis og Interlaken i Berner Oberland. Eiger er den østligste toppen i et fjellmassiv som også omfatter Mönch (4 107 moh) og Jungfrau (4 158 moh).

Fjellet ble første gang besteget 1858. Den stupbratte og svært krevende nordveggen (Nordwand) regnes som en av de vanskeligste i hele Alpeområdet og ble ikke besteget før i 1938. I årene før var det flere forsøk med fatalt utfall som førte til at veggen fikk tilnavnet Mordwand (norsk: mordvegg).

Jernbanestrekningen Jungfraubahn går fra Kleine Scheidegg og i tunnel gjennom Eiger og Mönch til Jungfraujoch der den ender i Europas høyest beliggende jernbanestasjon, 3 454 moh. Det er anlagt tunnelstasjoner slik at man kan nyte utsikten blant annet fra Eigers nordvegg.

Fjellkjeden med Eiger, Mönch og Jungfrau er godt synlig flere steder nordfra og området der er derfor et yndet turistmål i Bern-alpene. Massivet er nevnt i skriftlige kilder tilbake til 1200-tallet. Toppene kalles ofte «Jetten» (Eiger), «Munken» (Mönch) og «Jomfruen» (Jungfrau). Navnet Eiger kan henge sammen med det greske ordet akros som betyr «skarp» eller «spiss» eller med det tyske eigen, som betyr «egenartet».

Eiger i populærkulturen[rediger | rediger kilde]

Fjellet er utgangspunkt for den amerikanske actionfilmen Iskald hevn fra 1975. Filmen bygger på Rodney William Whitakers populære spenningsroman The Eiger Sanction fra 1972.

Det mislykkede forsøket på å klatre Eigers nordvegg som Andreas Hinterstoißer og Toni Kurz fra Berchtesgaden foretok sammen med østerrikerne Willy Angerer og Eduard Rainer i 1936 er dramatisert i den tysk-sveitsisk-østerrikske filmen Nordwand (2008) regissert av Philipp Stölzl.

Fra venstre Eiger, Mönch, skaret Jungfraujoch (3580 moh) og Jungfrau sett fra Männlichen (2343 moh)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Avstand til Mönch.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Eiger – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (en) Eiger – galleri av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
(de) Klatrerhistorie