Aleksandra (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aleksandra
orig. Александра
Generell informasjon
GenreKrigsfilm[1]
Utgivelsesår2007
NasjonalitetRussland, Frankrike
Lengde95 min.
SpråkRussisk, tsjetsjensk
Bak kamera
RegiAleksandr Sokurov[2] Rediger dette på Wikidata
ManusAleksandr Sokurov[2] Rediger dette på Wikidata
TemaDen andre Tsjetsjenia-krigen,[2] besteforelder-barnebarn-forhold[2] Rediger dette på Wikidata
Produsent(er)Andrej Sigle
FotoAleksandr Burov Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeGalina Visjnevskaja,[3] Raisa Gitsjajeva,[2] Jevgenij Tkatsjuk,[2] Vasilij Sjetvsov,[2] Aleksej Neymysjev Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapProline Film,[4] Rezo Films[4] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)25. mai 2007[5]
Eksterne lenker

Aleksandra (originaltittel: Александра) er en russisk film fra 2007, regissert av Aleksandr Sokurov.[6][7]

Handling[rediger | rediger kilde]

Aleksandra Nikolaevna blir invitert av barnebarnet sitt, Denis, i den russiske hæren, til å besøke militærbasen han er stasjonert ved i Tsjetsjenia. Ett par soldater blir beordret til å være hennes eskorte. Men dette er et lovløst område, og de to unge vernepliktige som hjelper Nikolaevna videre til et pansret tog blir angrepet kort tid etter at de har tatt farvel på stasjonen. Ved ankomst til leiren blir Aleksandra ført til barnebarnets område, og bedt om å vente der. Men hun nekter å sitte inni teltet på grunn av den kvelende sommer-varmen. Vandrende rundt møter hun, og samhandler med, de unge soldatene ved basen. Mange er uvillige til å begynne med, men de åpner seg snart. Hun vender tilbake til teltet, hvor hun ser at Denis har kommet tilbake.

Senere møter Aleksandra sjef en hans som viser henne rundt på resten av basen. Dagen etter bestemmer hun seg for å forlate basen for å besøke det lokale markedet, til tross for at soldatene advarer henne mot dette. Likevel insisterer hun på å gå, så de ber henne om å skaffe sigaretter og kjeks til dem. I byen oppdager hun at mange fra lokalbefolkningen er fiendtlige mot henne, fordi hun er russisk. Imidlertid begynner hun å snakke med en eldre tsjetsjensk kvinne ved navn Malika, som forklarer at hun pleide å arbeide som lærer før konflikten brøt løs. Malika gir Aleksandra noen sigaretter og kjeks før hun inviterer henne tilbake til sin egen leilighet, hvor de drikker te og snakker. Aleksandra takker Malika, og lover å komme tilbake for å betale henne for tingene hun fikk.

En lokal gutt blir deretter bedt om å ta Aleksandra tilbake til den russiske leiren. Selv om han i utgangspunktet var aggressiv mot henne fordi hun er russer, mykner han snart og de kommer bedre overens. Ved ankomst til basen deler Aleksandra ut sigaretter og kjeks blant de russiske soldatene. Dagen etter blir Aleksandra vekket av Denis som forteller henne at hun må reise sin vei nå, fordi han og soldatene hans skal på et oppdrag i fem dager. Den eldre kvinnen samler tingene sine, før hun tar en siste tur gjennom leiren og tar farvel med alle soldatene hun har møtt. Ved porten sier hun farvel til Denis mens han klatrer opp på et pansret kjøretøy, og til sjefen hans som erkjenner turen hennes har gjort godt for barnebarnet hennes og soldatene under hans kommando.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Galina Visjnevskaja som Aleksandra Nikolaevna
  • Vasilij Sjevtsov som Denis
  • Raisa Gitsjaeva som Malika
  • Andrej Bogdanov
  • Aleksandr Kladko

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]