Alberto Bayo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Alberto Bayo
Capitan Alberto Bayo.jpg
FødtAlberto Bayo Giroud
27. mars 1892
Camagüey
Død4. august 1967 (75 år)
Havanna
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, flyger, militær, politiker
Nasjonalitet Spania, Cuba

Alberto Bayo Giroud (født 1892 i Camagüey, død 1967 i Havanna) var en cubansk venstreorientert som deltok som offiser i den spanske borgerkrigen (1936 – 1939) på de folkevalgte republikanernes side. Før borgerkrigen brøt ut, var han stasjonert i Spansk Marokko.

I sin ungdom tok han militær flyverutdannelse i USA og i Spania, og ble uteksaminert fra i den militære flyskolen i Madrid i 1915. Under den spanske borgerkrigen ble han kjent for sitt heller mislykkede angrep på Mallorca. Han forlot Spania da borgerkrigen ble tapt i 1939 og da fascisten, general Francisco Franco, kom til makten.

Bayo dro til Mexico og fungerte i noen år som instruktør ved det militære flyakademiet i Guadalajara. I 1948(?) etablerte han en møbelbedrift i Mexico by der han i 1955 kom i kontakt med exil-cubanerne Raúl og Fidel Castro samt argentineren Che Guevara. Dette førte til at han ble instruktør for geriljagruppen som Fidel Castro bygget opp i Mexico, og som i 1956 dro med Granma over til Cuba for å bekjempe Fulgencio Batista.

Bayo deltok neppe på overfarten med Granma, men befant seg i alle fall på Cuba da revolusjonen seiret i 1959. På grunn av hans militære bakgrunn og erfaringer, ble Bayo først utnevnt til oberst i det cubanske flyvåpen, og deretter til general i den cubanske hær. Han fungerte i denne stillingen fram til sin død i 1967.

Bayo var også poet og esseyist, og er nok mest kjent for sine «150 spørsmål til en geriljasoldat» [1].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meneses, Enrique (1968) «Fidel Castro», Taplinger Publishers & Co, ASIN B0006BUT5O

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]