Alberto Bayo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Alberto Bayo
Capitan Alberto Bayo.jpg
Født27. mars 1892
Camagüey
Død4. august 1967 (75 år)
Havanna
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, militær leder, militærperson
NasjonalitetSpania, Cuba

Alberto Bayo Giroud (født 1892 i Camagüey, død 1967 i Havanna) var en cubansk venstreorientert som deltok som offiser i den spanske borgerkrigen (1936 – 1939) på de folkevalgte republikanernes side. Før borgerkrigen brøt ut, var han stasjonert i Spansk Marokko.

I sin ungdom tok han militær flyverutdannelse i USA og i Spania, og ble uteksaminert fra i den militære flyskolen i Madrid i 1915. Under den spanske borgerkrigen ble han kjent for sitt heller mislykkede angrep på Mallorca. Han forlot Spania da borgerkrigen ble tapt i 1939 og da fascisten, general Francisco Franco, kom til makten.

Bayo dro til Mexico og fungerte i noen år som instruktør ved det militære flyakademiet i Guadalajara. I 1948(?) etablerte han en møbelbedrift i Mexico by der han i 1955 kom i kontakt med exil-cubanerne Raúl og Fidel Castro samt argentineren Che Guevara. Dette førte til at han ble instruktør for geriljagruppen som Fidel Castro bygget opp i Mexico, og som i 1956 dro med Granma over til Cuba for å bekjempe Fulgencio Batista.

Bayo deltok neppe på overfarten med Granma, men befant seg i alle fall på Cuba da revolusjonen seiret i 1959. På grunn av hans militære bakgrunn og erfaringer, ble Bayo først utnevnt til oberst i det cubanske flyvåpen, og deretter til general i den cubanske hær. Han fungerte i denne stillingen fram til sin død i 1967.

Bayo var også poet og esseyist, og er nok mest kjent for sine «150 spørsmål til en geriljasoldat» [1].

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Meneses, Enrique (1968) «Fidel Castro», Taplinger Publishers & Co, ASIN B0006BUT5O

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]