Albert Nobbs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albert Nobbs
Generell informasjon
SjangerDramafilm
Utgivelsesår2011
Prod.landStorbritannia / Irland
Lengde113 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRodrigo García
ProdusentBonnie Curtis
Glenn Close
Julie Lynn
Alan Moloney
ManusforfatterGlenn Close
John Banville
MusikkBrian Byrne
SjeffotografMichael McDonough
KlippSteven Weisberg
Foran kamera
MedvirkendeGlenn Close
Mia Wasikowska
Aaron Johnson
Janet McTeer
Jonathan Rhys Meyers
Brendan Gleeson
Maria Doyle Kennedy
Prod.selskapRoadside Attractions
Eksterne lenker

Albert Nobbs er en britisk-irsk dramafilm fra 2011, regissert av Rodrigo García. Filmen er basert på en novelle av den irske forfatteren George Moore.

FIlmen handler om en kvinne som utgir seg for å være en mann i Irland på begynnelsen av 1900-tallet.

Tittelrollen spilles av Glenn Close, som også var medskribent og produsent av filmen. Close spilte Albert Nobbs i et teaterstykke i 1982, og jobbet med å filme historien siden dette. Andre roller spilles av Mia Wasikowska, Aaron Johnson, Janet McTeer, Jonathan Rhys Meyers, Brendan Gleeson, og Maria Doyle Kennedy.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Albert Nobbs arbeider som butler ved Morrison Hotel i Dublin, Irland mot slutten av 1800-tallet. Sjefen hans er fru Baker. Selv om han er biologisk kvinne, har Albert tilbrakt de siste 30 årene som mann. Han har også i hemmelighet spart penger for å kjøpe en forretning for å få større grad av frihet og uavhengighet. Den nylig arbeidsledige Joe Mackins ankommer hotellet, og får jobb der. Han og en hushjelp der, Helen Dawes, blir snart kjærester. Hubert Page, som har til oppgave å male ved hotellet, oppdager Alberts hemmelighet. Han avslører ovenfor Albert at han holder på en lignende hemmelighet om seg selv, og han lever som en mann etter å ha kommet seg unna en voldelig ektemann.

Albert besøker Hubert hjemme hos ham og møter Cathleen, Huberts kone. Albert forteller Hubert historien om livet sitt: Født utenfor ekteskap og deretter forlatt som barn, ble Albert adoptert av fru Nobbs og utdannet i et kloster før han ble utvist etter at moren døde. En natt, 14 år gammel og fremdeles lever som jente, ble Albert voldtatt og banket opp av en gruppe menn. Etter å ha hørt at det var behov for servitør, kjøpte Albert en dress, ble intervjuet og ansatt, og begynte sitt liv med en mannlig identitet.

Å tro at Helen kan være den ideelle kone å drive butikk sammen med, spør Albert henne på stevnemøte. Hun nekter, men Joe, i den tro at Albert vil gi Helen penger som kan hjelpe paret med å flytte til Amerika, oppfordrer henne til å lede Albert videre. Hun godtar denne tilnærmingen og tillater Albert å kjøpe gaver til henne. Men Helen er ukomfortabel med Albert og ordningen som Joe har overtalt henne til å være med på. Helen oppdager at hun er gravid med Joes barn. Joe blir livredd, og frykter at han kommer til å bli som sin voldelige far.

I mellomtiden får Albert vite at Cathleen har dødd, noe som etterlater Hubert deprimert. Albert og Hubert tar på seg kjoler som tilhørte Cathleen. Selv om begge først er ekstremt ubehagelige, tilbringer de til slutt en morsom dag sammen kledd som kvinner. Paret vender deretter tilbake til Hubert, bytter tilbake til herreklærne deres, og går tilbake til livet som før. Tilbake ved Morrison Hotel får Albert vite at Helen er gravid, og tilbyr å gifte seg med henne. Hun nekter og sier at Albert ikke elsker henne. Joe avslører at han planlegger å reise til Amerika på egen hånd.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]