Albert Eckhout

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Brasiliansk frukt av Albert Eckhout

Albert Eckhout (født ca. 1610, Groningen - 1665) var en nederlandsk portrett- og stillebenmaler. Eckhout var blant de første europeiske kunstnerne som malte motiver fra den nye verden. I 1636, reiste han til Nederlandsk Brasil, invitert av greven Johan Moritz av Nassau-Siegen. Der malte han portretter av innfødte, slaver og mulatter. Han er også berømt for hans stilleben av brasilianske frukter og grønnsaker. De fleste av verkene hans oppbevares nå i Det danske Nationalmuseet i København. I kunsthistorien blir han regnet å være en del av barokken.

Nederlandsk Brasil[rediger | rediger kilde]

Johan Moritz av Nassau-Siegen tok med seg malerne Albert Eckhout og Frans Post til det nederlandske Brasil for å nedtegne landets landskap, innbyggere, flora og fauna. Eckhout fokuserte på personer, planter og dyr. Han laget åtte representasjoner av Brasils innbyggere i naturlig størrelse, tolv stilleben og et stort bilde med dansende innfødte. For mange europeere var disse verkene deres første introduksjon til den nye verden. I 1644 vendte Eckhout tilbake til Europa.

Portretter[rediger | rediger kilde]

Albert Eckhout: en Mameluca kvinne i Brasil (ca. 1641-1644).

Mens Post fokuserte på å male kart og landskap, laget Eckhout avbildninger av innbyggerne og stilleben med frukt og grønnsaker. Hans verk blir sagt å gi det første realistiske bilde av den innfødte befolkningen med Tupi- og Tupaya stammene. Tupiene ble ansett å være de innfødte som stod nærest til europeerne; på avbildningene, var de påkledd og ble vist i et kultivert miljø. Tupayaene ble på andre side vist dansende som nakne villmenn omgitt av ville dyr. Dette stemte bedre med det bildet av de innfødt folk i Europa hadde.

Stilleben[rediger | rediger kilde]

Det er flere grunner til at serien med tolv stilleben av Albert Eckhout er unike. For det første viser de Brasils rike avlinger og for andre er disse de eneste kjente stilleben fra det 17. århundre som viser en (overskyet) himmel i bakgrunnen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]