Albany (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Indianerbosetning ved Albany River, 1886.

Albany River er en elv nord i provinsen Ontario i Canada. Den er den største elven i provinsen, med en samlet vassdragslengde på 980 km og et nedbørsfelt på 135 200 km². Største sideelver er Ogoki (480 km) og Kénogami (320 km). Elva renner nordover og munner ut i Hudsonbukta, nærmere bestemt i Jamesbukta. Deler av vassdraget har blitt ledet sørover til Lake Superior gjennom kraftregulering.

Elven er oppkalt etter James, hertug av York og Albany, den senere kong James II av England. Ved elven hadde Hudson's Bay Company handelsstasjonen Fort Albany i pelshandlerperioden.

Ogoki har sitt utspring vest for den store Nipigonsjøen, i Thunder Bay-distriktet. I 1943 regulerte Ontarios kraftmyndigheter elven Ogoki, og ledet store deler av vannføringen sørover og ut i Nipigonsjøen som igjen munner ut i Lake Superior. Dette skulle øke vannføringen for kraftproduksjon i Niagarafallene. Ogoki-reservoaret som er oppdemmet ved Waboose Rapids er 150 km² stort. Ogoki er vernet ved Wabakimi Provincial Park og brukes her til rekreasjon.

Elven Kénogami har også utspring i Thunder Bay-distriktet, fra innsjøen Long Lake. I 1948 regulerte Ontarios kraftmyndigheter Kénogami gjennom bygging av Kenogami Lake-demningen, og ledet store deler av vannføringen sørover og ut i Aguasabon River som igjen renner ut i Lake Superior. Et nedbørfelt på nesten 4 400 km² ble på denne måten overført til St. Lawrence-bassenget i sør.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]