AlbaNova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
AlbaNovas hovedbygning.

AlbaNova universitetscentrum - Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik, er et bygningskompleks ved Albano i Stockholm. Det ble oppført for å huse Fysikcentrum, et tenkt samarbeid mellom fysikkinstitusjonene ved henholdsvis Stockholms universitet og Kungliga Tekniska högskolan. I 2001-02 het senteret bare Stockholms centrum för fysik, astronomi och bioteknik, forkortet SCFAB, men det byttet senere navn til AlbaNova.[1]

Ettersom forskningsmidlene til fysikk ble redusert i tiden mellom prosjektering og ferdigstillelse, blant annet til fordel for bioteknikk, fikk senteret mer varierte bruksområder før innvielsen i 2001. I dag[når?] er fagene fysikk, astronomi, bioteknikk, bioinformatikk og strukturbiokjemi representerte i AlbaNova. Også Vetenskapens hus er lokalisert i her, og fra 2006 var også Nordita.

Prosjektet var forsinket i et og et halvt år på grunn av dets forventede innvirkning på Hagaparken og Nationalstadsparken, og er fortsatt kontroversielt,[trenger referanse] selv om byggeprosjektet anses for å være vellykket.

Hovedbygningen er tegnet av Henning Larsen, og ble i 2001 kåret til Stockholms vackraste hus (Stockholms vakreste bygning).[2] Bygningen består av fire hus adskilt av en gate med glasstak, og et stort trappehus. Bygningen avbildes ofte fra baksiden; på framsiden finnes en sirkelformet femte bygning, rotundaen. En bro fører til rotundaens inngangsplan. På øvre plan i rotundaen er biblioteket, og bygningen har også en utendørsterasse og et observatorium.

Deler av filmen Beck - Det siste vitnet er spilt inn her.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]