Al-Sijzi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Al-Sijzi
Født951Rediger på Wikidata
Q55387329
Død1024Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseAstronom, matematiker, astrolog Rediger på Wikidata

Abu Sa'id Ahmed ibn Mohammed ibn Abd al-Jalil al-Sijzi (forkortet al-Sijistani eller bare al-Sijzi) var en persisk astronom og matematiker fra Sistan. Sijistan eller Sistan er en region øst i dagens Iran. Dets historiske navn er Sakastan fra navnet Saka som var øst-iranske innbyggere i regionen. Sakastan er nevnt mange ganger i Shahname.

Det antas at al-Sijzi ble født rundt 945 e.Kr. og levde frem til ca. år 1020. Innen vitenskap fokuserte han mest på astronomi. Han hadde mye kunnskap om litteratur som han brukte til sin fordel. Han dedikerte arbeidet sitt til 'Adud al-Dawla og prinsen av Balkh. Han jobbet også i Shiraz der han gjorde astronomiske observasjoner i 969-970. Han arbeidet også mye med geometri.

Al-Biruni skrev at al-Sijzi trodde på et heliosentrisk system der Jorden var i bevegelse og at han oppfant et astrolabium kalt «Zuraqi». Al-Sijzi var en matematiker som gjennomførte en spesiell studie av skjæringspunktene i kjeglesnitt og sirkler. Han erstattet den gamle kinematiske tredelingen av en vinkel med en rent geometrisk løsning (skjæringspunktet i en sirkel og en likesidet hyperbel.)

Kilder[rediger | rediger kilde]