Al-Khwârizmî

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Al-Khwârizmî
1983 CPA 5426 (1).png
Født780[1][2][3][4]
Khiva
Død846[1][4]
Bagdad[5]
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Matematiker, astronom, geograf, filosof, oversetter, astrolog, historiker
Nasjonalitet Abbasidene
InstitusjonerVisdommens hus
Fagfeltastronomi, matematikk, algebra, indisk tallsystem, aritmetikk, trigonometri, geografi, geovitenskap
Kjent forDen kortfattede boken om beregning ved hjelp av tillegg og utjevning

Muḥammad ibn Mūsā al-Khwārizmī (persisk محمد بن موسى خوارزمي) (født ca. 790 i det som nå er Usbekistan, død ca. 840) var en persisk matematiker, astronom, astrolog og geograf. Det meste av livet arbeidet han som vitenskapsmann i Visdommens hus i Bagdad.

Hans største matematiske bidrag er knyttet til algebra, og sammen med Diofant regnes han som algebraens far. Selve ordet algebra stammer fra det arabiske ordet al-jabr, som var en av de to metodene han brukte for å løse kvadratiske ligninger.

Vi vet få detaljer om livet hans. Hans store oppdagelser innen matematikk, astrologi og geografi var et stort steg framover innen algebra og trigonometri. Han oversatte også en del forskningsartikler og lignende fra gresk og latin til arabisk. I Ibn al-Naims Kitav al-fihrsit finner vi en kort biografi av Al-khwarizimis liv, sammen med ei liste over alle bøkene som han skrev. Han skrev mesteparten av sitt arbeid mellom 813-833. Det er usikkert når han ble født, men på grunn av navnet hans antas det at han ble født i nærheten av Khwarizimi i Usbekistan, rundt år 790. Han døde rundt 840, ca. 50 år gammel. Han arbeidet mesteparten av livet sitt som en vitenskapsmann i kunnskapens hus i Bagdad, som på denne tiden var forskningas by. Der studerte han matematikk. Noen mener han var tilhenger av den gamle Zorostian-religionen, men basert på den gudfryktige innledningen i den første boka hans, mener andre at han sannsynligvis var ortodoks muslim. Rundt år 820 gav han ut ei bok om algebra under navnet Al kitab al muhtasar fi hisab al jbr wa-l-a-muqabala, som betyr Den kondenserte boken om regning ved sammensetning og balansering. Denne boka var den første som handlet om systematisk løsning av lineære og kvadratiske ligninger. Mange mener at denne boka gjør ham til algebraens stamfar.

Al-Khwarizimi var blant de første til å bruke null som ett tall i oppføringen av stykker. '3 3' betydde 303 den gang ettersom man ikke brukte null, men dette kunne ofte misforstås som 33. Han fant ut at å sette et null imellom '303' ville få bort denne misforståelsen. Han fant også ut at 0-tallet sin plass var avgjørende for hvilket tall det representerte; for eksempel representerer 202 et annet tall enn 220.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 15. okt. 2015, 118676180
  2. ^ John O'Connor, Edmund Robertson, Abu Ja'far Muhammad ibn Musa Al-Khwarizmi, MacTutor History of Mathematics archive
  3. ^ Sonja Brentjes, Khwārizmī: Muḥammad ibn Mūsā al‐Khwārizmī, Biographical Encyclopedia of Astronomers
  4. ^ a b Deutsche Nationalbibliothek
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 30. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]