Aker Drilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Aker Drilling
Org.formPublic
BransjeOljeindustri
Etablert2005
Opphørt2011
MorselskapAker
Hovedkontor StavangerRediger på Wikidata
Produkt(er)Borerigger
Nettsted Offisielt nettsted
«Aker Spitsbergen» i 2008

Aker Drilling OSE: AKD var en norsk operatør innen riggsegmentet og en del av Aker-konsernet der Kjell Inge Røkke er hovedeier. Selskapet mottok to nye borerigger i 2009, «Aker Barents» og «Aker Spitsbergen».

Hovedkvarteret til selskapet lå i Stavanger.

De to riggene er verdens største boreinnretninger og ble ferdigstilt av søsterselskapet Aker SolutionsAker Stord. Designet er av type Aker H6e, sjette generasjons halvt nedsenkbar plattform (semi submursible) rigg med åtte legger, horisontale pongtonger og et stort dekk. Innretningen holdes på plass av et forankringssystem som forbinder innretningen med havbunnen og et anker i enden av hver ankerline. Skroget skal veie om lag 14.200 tonn, dekket ca. 18.000 tonn og boligkvarteret ca. 1.400 tonn. Samlet vekt er om lag 34.000 tonn. Skroget er kvadratisk med 67,5 m * 67,5 m og høyde på 41 m. Dekket er rektangulært med størrelse 104 m * 85 m, og med høyde 18 m. Boligkvarteret (hotellet) vil være noe høyere enn det øvrige dekket, men mest ruvende er et boretårn med en høyde på 110 m.

Selve boretårnet på riggene består av en dobbel RamRig som kort sagt består av enorme sylindre som kjører boremaskinen/topdriven opp og ned, i motsetning på en konvensjonell rigg hvor dette blir gjort ved hjelp av en stor vinsj eller drawwork. Borepakkene på riggen har blitt levert av Aker MH AS.

Desember 2006 fikk riggene langvarige kontrakter med Statoil og Aker Exploration, men etter levering i 2009 hadde riggene tekniske problemer. Fra februar 2010 kom begge riggene i full drift. Mot slutten av mai 2010 skal Aker Barents taues til Gro-feltet – et gassfunn som Shell påviste i 2009. Høsten 2010 skal Aker Barents bore første letebrønn på Dalsnuten 400 kilometer fra land.

I 2011 begynner arbeidet med å utvide flåten til Aker Drilling med to nye boreskip som skal bygges hos DSME i Okpo, Geoje i Sør-Korea.

14. august 2011 la Transocean fram et bud på å kjøpe Aker Drilling, som ble akseptert av Kjell Inge Røkke.[1] John Fredriksens Seadrill tjente i det skjulte 150 millioner kroner på å kjøpe seg opp i Aker Drilling rett før Transocean bød på selskapet.[2] Oslo Børs undersøker nå handelen i Aker Drilling-aksjen i forkant av offentliggjøringen av budet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]